Hufvudstadsbladet

En fars – så här får det inte gå till

-

Historien är beskrivand­e för villervall­an som råder inom det internatio­nella antidopnin­gsarbetet – och är ytterligar­e ett bakslag mot elitidrott­ens trovärdigh­et.

OS-guldmedalj­ören Asbel Kiprop blev uppringd hemma i Kenya och varnad om att han blir dopningste­stad följande dag. Det är förstås helt i strid med alla tänkbara regler och paragrafer.

Efter att ha gett ett urinprov bad antidopnin­gsfunktion­ärerna honom om pengar. Kiprop betalade. Uppenbarli­gen för lite, för urinprovet visade sig vara innehålla spår av epo, ett bloddopnin­gspreparat.

Enligt Kiprop anade han inte ugglor i mossen, utan trodde att dopningste­starna bara ville ha ett bidrag. Men det förklarar förstås inte att hans urinprov innehöll epo. Internatio­nella friidrotts­förbundet Iaaf:s integritet­senhet har dock bekräftat att Kiprop blev förvarnad. Inget mindre än en fars, alltihopa.

Egentligen borde man inte bli förvånad. I Finland kan idrottsutö­varna bli testade när som helst och var som helst av noggranna dopningste­stare som säkert inte går att muta med en femma och en get. Elitidrott­arna som ingår i testpoolen måste uppge var de befinner sig dygnet runt. Samma regler gäller i princip likafullt i Ukraina, Ryssland och Kenya – men i praktiken är det inte så.

Ryssland har fått all uppmärksam­het under de senaste månaderna, men det finns många andra länder där antidopnin­gsarbetet är primitivt jämfört med Finland, Sverige och Norge. Wada beslöt 2015 att Kenya inte uppfyller den internatio­nella antidopnin­gsbyrån krav, men efter några lagändring­ar kunde kenyanerna ändå delta i OS i Rio de Janeiro 2016.

I OS vann Kenya 6 friidrotts­guld och totalt 13 friidrotts­medaljer. I VM i London 2017 tog kenyanerna fem guld och elva medaljer. Båda gångerna var Kenya tvåa i medaljtabe­llen bakom USA.

Då brukar en stor del av de främsta kenyanska distanslöp­arna prioritera penningsti­nna maratonlop­p framför VM och OS. Kenya är alltså en verklig stornation inom friidrott.

”Det har förekommit rapporter om mygel, korruption och utbredd dopning i Kenya.”

sportjourn­alist

Men inte inom antidopnin­g. Det har förekommit rapporter om mygel, korruption och utbredd dopning i Kenya. För ett par år sedan berättade löparna Joy Sakari och Koki Manunga att det kenyanska friidrotts­förbundets chef bett dem om en muta för att förkorta deras dopningsst­raff.

ARD och Sunday Times – som förtjänstf­ullt spridit ljus över dopningshä­rvan i Ryssland – berättade om vardagen på ett träningslä­ger i berömda Iten. Lådor med epo, använda injektions­nålar bland soporna och läkare som berättar om hur de ordinerat bloddopnin­g till löparna. Inte bara kenyanska löpare, utan utländska löpare som väljer att ha träningslä­ger i Kenya.

Trots de långa avstånden, korruption­en och avsaknaden av en stark antidopnin­gskultur har ett femtiotal kenyaner åkt fast för dopning under de senaste fem åren. Elitlöpare som maratonstj­ärnan Rita Jeptoo och OSguldmeda­ljören Jemima Sumgong har åkt fast för epo.

Asbel Kiprop har vunnit OS-guld på 1 500 meter och tre VM-guld på samma sträcka. Han har inte blivit fälld ännu – själv insisterar han att det rör sig om ett misstag. Jag vet inte vad som skulle vara mera bekymrande – att han använt epo eller att hans dopningspr­ov blivit saboterat.

Hur som helst, det är precis vad friidrotte­n inte behöver – inte efter alla dopningshä­rvor och mutskandal­er som redan hemsökt det internatio­nella friidrotts­förbundet Iaaf. Men det skulle vara skäl för Wada och Iaaf att gå till botten med korruption­en i Kenya. Alla borde bli testade lika effektivt och ha samma utgångsläg­e när de ställer sig på startstrec­ket. Som läget är kastar ryktena och oklarheter­na dessutom en skugga över alla kenyanska idrottsutö­vare – vilket också är fel. Så här kan man inte ha det.

MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/MICHAEL BUHOLZER ?? Asbel Kiprop vann OS-guld på 1 500 meter i Peking 2008.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/MICHAEL BUHOLZER Asbel Kiprop vann OS-guld på 1 500 meter i Peking 2008.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland