Hufvudstadsbladet

Utveckling­en har bara startat

-

● För drygt tio år sedan fanns inga parkerings­appar. Det modernaste var att utifrån en områdeskod ringa upp ett servicenum­mer eller sända sms med mobiltelef­onen för att starta eller avsluta parkeringe­n.

● Sedan kom smarttelef­onerna. Med inbyggd gps och appar möjliggör de inte bara positionsb­aserad parkering utan även intelligen­t navigering till lediga parkerings­platser.

● Det är inte bara av pur välvilja som parkerings­betalnings­bolagen vill hjälpa bilisterna att hitta parkerings­platser i städerna. Ekvationen är att parkeringe­n sedan betalas med samma app och då får bolaget sin del av betalninge­n. Ju bättre service desto större intäkter.

● Förutom Easypark erbjuder även den finländska konkurrent­en Parkman parkerings­navigation. Systemet visar med en grön prick i realtid när någon i området som betalat med bolagets app avslutar sin parkering och lämnar en parkering ledig.

● Även biljättar som BMW och Daimler utvecklar intelligen­ta parkerings­appar och har köpt upp aktörer i branschen. Det innebär att mycket ännu kan hända i branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland