Hufvudstadsbladet

Subaru förnyar sig

Skåne visade sig från sin gråaste sida när Subaru nyligen presentera­de helt förnyade Impreza och faceliftad­e Outback. Vattenpuss­arna var i alla fall roliga att köra i.

- TEXT & FOTO BO INGVES

Nu är Subarus minsting Impreza tillbaka på marknaden igen, den här gången i en helt ny förpacknin­g som bygger på samma teknik som den kompakta suven XV. Till det yttre är bilen en modern halvkombi som inte skäms för sig i 4,5-metersklas­sen.

Liksom sina större kusiner är Impreza permanent fyrhjulsdr­iven, men då markfrigån­gen är endast 13 cm, hela nio cm lägre än XV, gäller det att inte brassa på i knöligare terräng. Kupén är större och rymligare än tidigare men bagageutry­mmet är inte större än 385 liter.

Den provkörda versionen hade en tvåliters boxermotor på 156 hästkrafte­r, utan turbo, och i likhet med alla nya Subaru en steglös automatväx­el som Subaru kallar Lineartron­ic.

Helt optimal är kombinatio­nen inte, för när man trampar på gasen börjar motorn gå på irriterand­e höga varv, vilket hörs bra in i kupén. Efter den erfarenhet­en är det svårt att tro att den mindre motorn på 1,6 liter och 114 hk kan vara speciellt inspireran­de att köra med.

Komforten i övrigt går inte att klaga på. Stolarna känns stabila, fjädringen är styv men bekväm, på kurvig landsväg är bilen lättkörd och finishen i kupén är på en god nivå. Särskilt tyst kändes bilen inte, speciellt inte på grövre asfalt där friktions-

däcken hördes klart.

Hög säkerhet

I Outback fungerade automatväx­eln däremot riktigt bra och omärkligt. Det enda motoralter­nativet för bilen är en 2,5-liters boxermotor på 175 hästkrafte­r. Den har ett gott drag och bemästrar den kedjedrivn­a växellådan på ett lyckat sätt så att motorn inte brusar upp i onödan.

Outback var överlag den roligare bilen att köra på varierande vägar. Vägljuden hölls också på ett lyckat sätt utanför bilen, men så är bilen också en tredjedel dyrare och klart större än Impreza.

Båda bilarna har hög säkerhet som standard, inklusive ett aktivt säkerhetss­ystem som hos Subaru heter EyeSight. Båda har fått fulla fem stjärnor enligt Euro NCAP och Impreza fick titeln säkraste bil i klassen små familjebil­ar.

Eyesight baserar sig på stereokame­rateknik som hela tiden läser av vad som händer på vägen och som kan skilja på fotgängare, cyklister och bilar. Det är kopplat ihop med farthållar­en och kan bland annat nödbromsa bilen i landsvägsh­astighet och hålla bilen innanför filmarkeri­ngarna om den håller på att köra av vägen.

Outback var överlag den roligare bilen att köra på varierande vägar. Vägljuden hölls också på ett lyckat sätt utanför bilen, men så är bilen också en tredjedel dyrare och klart större än Impreza.

 ??  ?? En fyrhjulsdr­iven bil med hög frigång älskar vatten. Subaru Outback tål lite tuffare tag.
En fyrhjulsdr­iven bil med hög frigång älskar vatten. Subaru Outback tål lite tuffare tag.
 ??  ?? Subaru Impreza är en liten familjebil med kontinuerl­ig fyrhjulsdr­ift och hög säkerhet.
Subaru Impreza är en liten familjebil med kontinuerl­ig fyrhjulsdr­ift och hög säkerhet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bagageutry­mmet är inte Imprezas starkaste sida. 385 liter är lite knapert.
Bagageutry­mmet är inte Imprezas starkaste sida. 385 liter är lite knapert.
 ??  ?? Instrument­panelen i Impreza är en fungerande helhet av knappar och pekskärm.
Instrument­panelen i Impreza är en fungerande helhet av knappar och pekskärm.
 ??  ?? Outbacks instrument­panel har en kanske lite mera konvention­ell design.
Outbacks instrument­panel har en kanske lite mera konvention­ell design.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland