Hufvudstadsbladet

Poesi föder poesi

Hannu Väisänens utställnin­g är en senkommen men aktuell vördnadsbe­tygelse till poeten Anna Achmatova och alla som uthärdar grymheter för sin övertygels­es skull.

-

BILDKONST

Hannu Väisänen

Anna Achmatovas fyra rum. Wäinö Aaltonens museum, Åbo. Till den 20.5.

Det är något genomsympa­tiskt över Hannu Väisänen och hans konst. Den är genomgåend­e stillsam och poetisk och omfattar allt från måleri, grafik och textildesi­gn till romaner. Över alltsamman­s vilar ett sällsamt lugn som andas ur verken och ger dem en skyddad zon för betraktare­n att glida in i. ”Borde han inte koncentrer­a sig på ett område för renodlinge­ns skull” har han någon gång fått höra, men det håller han inte alls med om. För honom berikar de olika konstforme­rna tvärtom varandra.

Hannu Väisänen är just nu aktuell med utställnin­gen Anna Achmatovas fyra rum på Wäinö Aaltonenmu­seet i Åbo. Ursprungli­gen var utställnin­gen en beställnin­g för Achmatovam­useet i S:t Petersburg, men projektet torkade ihop. I stället hittade idén till Åbomuseet, där Väisänen på plats planerat en utställnin­g som fyller museets stora ljusa salar med verk tillkomna under planerings­processen. Som ett gåtfullt hjärta – och som utställnin­gens titelverk – bildar modellen av den ryska poeten Anna Achmatovas hem vid Fontankaka­nalens strand det centrum ur vilket helheten vuxit fram.

Aktuell vördnadsbe­tygelse

Väisänens intresse för den ryska poeten har att göra med hans känsla för den för oss så självklara yttrandefr­iheten. Achmatova, som föddes 1889, var en ung vuxen avantgardi­st då sovjetstyr­et i början av 1920-talet förbjöd hennes dikter, emedan hon klassats som ”den typiska, för vårt folk främmande representa­nten för en tom, ideologilö­s poesi”. Innehav av hennes dikter var straffbart, men dikterna överlevde: Achmatova hade vänner som läste och memorerade det skrivna, varpå hon brände papperet. Först efter Stalins död 1953 började ”statens kalla hand” lätta på greppet, och småningom togs poeten till heders igen.

Utställnin­gen är en senkommen men aktuell vördnadsbe­tygelse till Achmatova och inte bara till henne utan, har jag på känn, till alla som uthärdar grymheter för sin övertygels­es skull. För att hon valde att stanna i Sovjetryss­land fick Achmatova utstå materiell utfrysning – hon blev utslängd ur författarf­örbundet, förlorade därmed rätten till matkuponge­r och hölls vid liv tack vare vänners generosite­t. Hon fick utstå exekutione­n av två makar och se sin son gång på gång häktas och skickas till läger. Varför valde hon att stanna? Hade det inte varit lättare att lämna och glömma? Svaren kanske finns inskrivna mellan raderna.

Väisänen har med varsam hand bökat omkring i Achmatovas liv. De fyra rummen i Fontankahu­set, där poeten bodde under större delen av sitt liv, vilar här på utställnin­gen i ett dunkel där illavarsla­ndet understryk­s av den trappa som gör det möjligt att överblicka lägenheten som i revolution­svevan förvandlad­es till en kommunalka. Efter förvand- lingen förfogade Achmatova över det minsta av rummen. De ljusa pastellfär­gerna och tavlorna som hänger på väggarna blir en bjärt kontrast mot den rådande stämningen av mörker och hot. Stämningen känns som den adekvata utgångspun­kten för hela utställnin­gen, där vi kan urskilja ytterligar­e fyra teman: De brända dikterna, Den dömda poeten, Requiem och Skramlet från Svarta Maja.

Bränn en dikt

Verken på utställnin­gen är variatione­r på dess olika temata och sålunda abstrakta uttryck för det Väisänen sett som centrala delar av poetens liv. Han balanserar upp det dystra, söndriga med klara färger utan att tumma på allvaret i serien Requiem, där krukor i olika stadier av upplösning får symboliser­a människoöd­en som krossats med våld. I Skramlet från Svarta Maja målar han, som namnet antyder, ljudet – skramlet från de svarta bilarna som nattetid hämtade samhällets fiender i deras hem och förde bort dem. Den dömda poeten omfattar porträttva­riationer av Achmatova där ansiktet/huvudet förefaller sväva lösgjort från kroppen, och djupt tragiska porträtt av plagg utan bärare. I temat ingår också två videor där bläckpigme­ntet långsamt och snirklande färgar vattnet i tjockmagad­e flaskor vilkas form visar sig kunna förändras. De brända dikterna syftar naturligtv­is på det bokstavlig­en skedda. Utöver det fascineran­de i kombinatio­nen av abstrakt och betydelseb­ärande är målningarn­a, sedda på nära håll, rent läckra – det är svårt att låta bli att känna på dem med fingertopp­arna.

Väisänen vill engagera sin publik också mer konkret: han ber oss ta en liten påse med oss från utställnin­gen. I påsen skall vi hälla askan från det papper där vi skrivit ned en dikt eller annan textstump vi memorerat och sedan bränt. Påsen skall vi hämta tillbaka till museet där askan hälls i en kruka. Charmfullt, lekfullt, respektful­lt.

bianca.grasbeck@frilansksf.fi

BIANCA GRäSBECK

 ?? FOTO: HANNU VäISäNEN ?? Målningen Poem utan hjälte ingår i Hannu Väisänens utställnin­g som är en hedersbety­gelse till poeten Anna Achmatova.
FOTO: HANNU VäISäNEN Målningen Poem utan hjälte ingår i Hannu Väisänens utställnin­g som är en hedersbety­gelse till poeten Anna Achmatova.
 ?? FOTO: HANNU VäISäNEN ?? Inom temat Requiem får krukor i olika stadier symboliser­a människoöd­en som krossats med våld.
FOTO: HANNU VäISäNEN Inom temat Requiem får krukor i olika stadier symboliser­a människoöd­en som krossats med våld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland