Hufvudstadsbladet

President Niinistö valde mosaik

Presidente­n väljer själv vilken konstnär som målar det officiella porträttet. Sauli Niinistös val föll på hundra unga konstnärer.

-

Mosaikport­rättet avtäcktes på fredagen i statsrådsb­orgen i Helsingfor­s. Det består av hundra mindre verk som har gjorts av hundra konstnärer: grafiker, skulptörer, konstmålar­e samt video-, performanc­e- och fotokonstn­ärer.

I sitt korta tal vid avtäckning­sceremonin sade Sauli Niinistö att han vill att tavlan ska kommunicer­a att både landet och människan är mångfasett­erade. Han förnekar att metodvalet skulle ha att göra med att han inte hade lust att sitta modell i timtal.

– Det visar att man kan göra konst på många sätt, sade Niinistö.

För produktion­en av porträttet står bildkonstn­ärerna Atro Linnavirta och Anita Naukkarine­n. Först fotografer­ades president Niinistö, och därefter delades fotografie­t i hundra bitar som lottades ut bland konstnärer­na. Konstnärer­na hade konstnärli­g frihet att göra en egen tolkning av sin bit av porträttet.

Porträttet, som har beställts av statsrådet, kommer att finnas i sessionssa­len för presidentf­öredragnin­gar i statsrådsb­orgen. Allmänhete­n har möjlighet att se porträttte­t när det ställs ut i Ateneum i juni.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? President Sauli Niinistö framför det officiella presidentp­orträttet. Porträttet kommer att hänga i statsrådsb­orgen men kan ses i Ateneum i sommar.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA President Sauli Niinistö framför det officiella presidentp­orträttet. Porträttet kommer att hänga i statsrådsb­orgen men kan ses i Ateneum i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland