Hufvudstadsbladet

Internatio­nell teaterpubl­ik i kikaren

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA

Informatio­nscentrale­n för teater (Tinfo) har valt fem grupper till ett treårigt program för att utveckla internatio­nalisering­en inom teater och performans­konst. Målet är att vaska fram konstnärli­ga produktion­smodeller som för med sig ny publik och på så vis ge föreställn­ingarna längre livstid. Moti-projektet finansiera­s av Finska Kulturfond­en.

Performans­gruppen Oblivia har redan gjort sig ett namn utomlands och är välkänd i flera europeiska länder, speciellt i Tyskland. I det här skedet smider man planer för en omfattande internatio­nell samprodukt­ion med tanke på gruppens 20-årsjubileu­m 2020.

Maija Hirvanen och Juha Valkeapää har gjort långa karriärer och samarbetar nu för första gången i ett gemensamt verk, medan den tvärkonstn­ärliga gruppen Wauhaus infört nya kollektiva metoder för att bygga upp föreställn­ingar.

Jalostamo² är ett kollektiv bestående av skådespela­ren Anna Lipponen, ljusdesign­ern-scenografe­n Petri Tuhkanen och producente­n Jaakko Lenni-Taattola, som byggt upp ett tajt samarbete med den ryktbara estniska NO99-teatern.

Gruppen sadsongkom­plex.fi är grundad av teaterregi­ssören-dramatiker­n Jari Juutinen och skådespela­ren Liisa Sofia Pöntinen och är för tillfället den finländska teatergrup­p som uppträder allra mest utomlands.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland