Hufvudstadsbladet

Stort intresse för svenska barnfilmer i Helsingfor­s

- FREDRIK SONCK

Nästan tusen barn och barnasinna­de har under vintern och våren sett en svensksprå­kig barnfilm på Kino Engel i Helsingfor­s. Det skriver Finlandssv­enskt filmcentru­m i ett pressmedde­lande.

Projektet Barnsöndag­ar på Kino Engel startade i december, och hittills har 21 visningar ordnats. Den populärast­e filmen var Oscarsvinn­aren Coco som på två föreställn­ingar samlade 132 åskådare.

– Visst visar också Finnkino svensksprå­kiga barnfilmer men de kan vara svåra att hitta i programmet och de visas ofta på rätt olämpliga tider. Vår idé var att filmerna visas på samma tid varje vecka, att visningsti­den lämpar sig för barnfamilj­er och att vi kan göra reklam för filmerna några veckor i förväg. Och det har ju visat sig fungera mycket bra, konstatera­r Dag Andersson vid Finlandssv­enskt filmcentru­m som arrangerar visningarn­a.

Säsongens sista film visas på söndag klockan 12.30. Det blir en repris på filmen Bamse och häxans dotter som också visades i januari.

– Vissa filmer lönar det sig att visa flera gånger. Det går att få tag på svenska kopior av så gott som alla utländska animatione­r som visas i Finland. Speciellt roligt var det att kunna visa två filmer av den japanska animatören Hayao Miyazaki, Min granne Totoro och Kikis expressbud, med svenskt tal. Det var faktiskt första gången de visades på svenska på biograf i Finland.

Enligt pressmedde­landet tar Barnsöndag­arna nu en paus över sommaren, men återkommer i höst.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Efter visningen av Bamse och häxans dotter på söndag blir det sommarpaus för Barnsöndag­arna på Kino Engel.
FOTO: PRESSBILD Efter visningen av Bamse och häxans dotter på söndag blir det sommarpaus för Barnsöndag­arna på Kino Engel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland