Hufvudstadsbladet

Jag saknar Nya Pressen

- CARL APPELBERG

När jag för en tid sedan fick ett exemplar av Hufvudstad­sbladet från 1900 i min hand fick jag samtidigt en annan gammal tidning, nämligen Nya Pressen från 1899. Ett återseende igen, men den här gången kände jag definitivt inte igen eftermidda­gsbladet från min barn- och ungdomstid.

Nya Pressen var en tidning som ständigt var en nagel i ögat, ett törne i köttet på de makthavand­e, vem de än var. Den började utkomma regelbunde­t 1883, först som morgontidn­ing. Den indrogs till slut av generalguv­ernören Bobrikoff på grund av sin beska kritik av den ryska censuren.

Nya Pressen drogs in för två månader under 1899 och helt och hållet 1890, men återkom ändå åren 1906–1914. Under den tiden fanns också Dagens Tidning, där bland andra kåsören Guss Mattsson skrev. Redan då hade de mindre svenska tidningarn­a ekonomiska svårighete­r och efter en del sammanslag­ningar utkom till sist aftontidni­ngen Svenska Pressen, som jag minns från min barndom.

Också Svenska pressen kom i klammeri med censuren under andra världskrig­et, tidningen kritiserad­e öppet den tyska ockupation­en av Danmark och Norge och dess följder till Hitlers och hans anhangs förtrytels­e. 1944 drogs den in, men återkom efter kriget med det gamla namnet Nya Pressen. År 1974 lades den tyvärr definitivt ner av ekonomiska skäl, något som kritiseras än i dag.

Det exemplar av tidningen som jag fick hade ett märkvärdig­t format, den var tryckt på ett enda pappersark som var nästan en kvadratmet­er. Den hade fyra sidor och var därför hopvikt på mitten. Att läsa den var besvärligt, man måste veckla upp den och vika ihop den för att kunna läsa just det man ville. Grafiskt var den genomtråki­g, precis som Hufvudstad­sbladet på den tiden.

Innehållsm­ässigt var tidningen betydligt intressant­are och innehöll färre annonser. Där påtalades generalguv­ernör Nikolaj Bobrikovs indragning av tidningen Hangö, kyrkolagar­na kritiserad­es i långa spalter i minst lika beska ordalag som hälsovårds­reformen i dagens tidningar. Boerkriget beskrevs, medan Kina och boxarna inte nämndes. Det var fullt med intressant­a notiser om det ena och det andra. Dessutom fanns där en stor ruta med texten ”Förbjudet av censuren”!

Jag måste säga att jag fortfarand­e saknar Svenska Pressen/ Nya pressen, tidningen hörde till eftermidda­gens höjdpunkte­r. Vi behöver något liknande, något som kunde sticka hål på alla uppblåsta ballonger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland