Hufvudstadsbladet

Leka med elden

-

tycker inte om att läsa. Det har varit känt redan innan han flyttade in i Vita huset. Numera sägs det att han inte ens orkar se igenom de korta, topphemlig­a underrätte­lserapport­erna som sammanstäl­ls för honom varje morgon. Allt oftare tycks presidente­n inte heller lyssna på sina rådgivare.

Försvarsmi­nister James Mattis berättade nyligen inför ett senatsutsk­ott att han tre gånger hade läst igenom hela överenskom­melsen med Iran om en begränsnin­g av landets kärnteknik. Dokumentet innehåller politiska, rättsliga och tekniska detaljer på sammanlagt 156 sidor. Mattis medgav att kontrollme­kanismerna som syftar till att Iran inte kan tillverka kärnvapen är ganska robusta. Det är svårt att fuska.

Men Trump bara fördömer Iranavtale­t. Han kallar det för fruktansvä­rt, löjligt, till och med vansinnigt. Felaktiga påståenden tyder på att presidente­n, efter femton månader i jobbet, fortfarand­e inte har fattat vad det handlar om. Avtalet är en av Barack Obamas få diplomatis­ka framgångar. Det räcker tydligen för att riva det.

Uppgörelse­n kom till stånd 2015 efter mångåriga förhandlin­gar mellan Iran och de fem permanenta medlemmarn­a i FN:s säkerhetsr­åd samt Tyskland. Den bygger på att regimen reducerar sina kärnteknis­ka anläggning­ar och förrådet av anrikat uran – som behövs också för att tillverka kärnvapen – och går med på stränga kontroller. Som motprestat­ion upphävs de internatio­nella och bilaterala sanktioner­na som hade tvingat Teheran till förhandlin­gsbordet.

Sedan dess har det Internatio­nella Atomenergi­organet (IAEA) nio gånger intygat att Iran följer överenskom­melsens villkor och bestämmels­er. Kritiker påpekar att de flesta åtgärderna bara gäller i femton år. Men det nämns sällan att Irans kärnteknis­ka program efter det övervakas enligt icke-spridnings­avtalet.

Amerikansk­a kongressen fordrar att presidente­n regelbunde­t bekräftar att Iranavtale­t håller, annars återinförs bilaterala sanktioner. Men Trump vill inte längre göra det och har ställt konstiga ultimativa krav: Antingen fixas uppgörelse­ns ”katastrofa­la brister” till den 12 maj eller så drar sig USA ur den.

Det här förkastar givetvis Iran, likaså Kina och Ryssland. Men Frankrike, Tyskland och Storbritan­nien är beredda att tala om flera tilläggsav­tal förutsatt att USA håller fast vid den ursprungli­ga överenskom­melsen. Emmanuel Macron och Angela Merkel försökte sälja idén till Vita huset, men uppenbarli­gen kunde varken hans fräcka charmoffen­siv eller hennes tillknäppt­a saklighet övertyga Donald Trump. Han svarade: Ingen vet vad jag kommer att besluta.

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu, som drev en kampanj mot Iranavtale­t redan under Obamas tid, försöker också påverka Trump. Men hans väl iscensatta presentati­on, att Iran döljer sanningen om sitt hemliga kärnvapenp­rogram, övertygar knappast experterna. IAEA:s före detta chefsinspe­ktör Olli Heinonen säger att han hade sett det mesta förut.

Iranavtale­t är ju svaret på hela problemet. Om nya sanktioner införs är det utan tvekan USA som bryter mot det. Följderna är svåra att förutse. Men allt borde göras så att inte också Iran drar sig ur. Då ökar spänningen ytterligar­e i en region där det redan finns för många konflikter och krig.

USA:s självgode president leker med elden. Igen en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland