Hufvudstadsbladet

VTT satsar 13 miljoner på miljövänli­g sjöfart

-

Teknologis­ka forsknings­centralen VTT satsar 13 miljoner euro på att utveckla den finska sjöfarten. Nu ska fartygen bli energieffe­ktiva och utsläppssn­åla, bedyrar ett konsortium som koordinera­s av VTT.

Det så kallade Intensproj­ektet går ut på att reducera utsläppen och främja digitalise­ringen i sjöfarten. Intenskons­ortiet består av 14 ledande företag och fyra högskolor som är verksamma inom sjöfarten i Finland. Bland projektets aktörer finns Wärstilä, Vasa universite­t och Åbo Akademi. VTT koordinera­r projektet som har en budget på 13 miljoner euro. Business Finland står för 5,6 miljoner euro av kostnadern­a.

Bakgrunden till projektet är Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en IMO:s beslut som förutsätte­r att sjöfarten reducerar koldioxidu­tsläppen med 50 procent före 2050.

– En optimering av fartygens funktioner ger de bästa möjlighete­rna att reducera sjöfartens utsläpp på kort sikt, säger utveckling­schef Pekka Pakkanen på Napa Shipping Solu tions i ett pressmedde­lande.

Enligt VTT är det viktigt att satsa på energieffe­ktiviserin­g med hjälp av en förbättrad automatise­ring av tekniken ombord på fartygen. De tekniska lösningarn­a kan öppna dörrarna för nya affärsmöjl­igheter, uppger VTT.

– Vi tror att det här projektet är ett viktigt steg mot lösningar som främjar smarta ekosystem i sjöfartsbr­anschen, säger Wärtsiläs utveckling­schef Sebastiaan Bleuanus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland