Hufvudstadsbladet

Många nyfikna vill se de folkvaldas arbetsplat­s

Byggnadens interiör intressera­r kanske mer än politikens innehåll när riksdagen håller öppet hus. Men visst diskuteras också brutna index, vårdreform och beskattnin­g när väljare möter folkvalda.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Sin ringa ålder till trots står Eino Kuokkanen på stadiga ben där han blickar ut genom Rikssalens ståtliga fönster, med byster på stormän som Kekkonen, Kallio och Ståhlberg i ryggen.

Han har uppenbarli­gen inget emot att besöka Riksdagshu­set den här soliga dagen – nej, det enda som gör ettåringen ilsken är att han får smaka på bara lite av den kryddkaka som serveras besökarna.

2 000 kakbitar är reserverad­e för lördagens öppet hus. Även om nyhetens behag har lagt sig något från höstens dito ringlar sig kön också den här gången lång till den nyrenovera­de byggnaden.

Einos mamma, Anne Meriluoto ställde sig i den en timme innan dörrarna slogs upp.

– Riksdagsle­damöterna driver vår sak. Det är roligt att se hurdant ställe det här är.

Juho Kuokkanen säger att han gillar att besöka ställen som vanligen är slutna för allmänhete­n, och att det framför allt är arkitektur­en som intressera­r. Men har han också en hälsning till politikern­a.

– Eino och jag är oroade över vård- och landskapsr­eformen, att inte Helsingfor­s behov beaktas.

Heli Lukkarila igen är nyfiken på att se om ”färgerna har blivit klarare” efter renovering­en och har samtidigt en åsikt om de politiker som fattat beslut i tre års tid.

– Jag har full förståelse för att man måste spara. I mitt jobb som lärare märks det ändå i minskade anslag och större grupper. Det påverkar familjerna­s välbefinna­nde.

Rusning till plenisalen

Utanför de berömda paternoste­rhissarna har Hanna Puukki och Tuula Silvennoin­en stoppat Lauri Ihalainen, tidigare fackföreni­ngsledare och numera riksdagsle­damot för Socialdemo­kraterna.

De ber honom förklara hur det så kallade brutna indexet fungerar och Silvennoin­en tentar honom om beskattnin­gen av pensioner – som enligt henne är alltför hård.

– Lauri talar ju bra, men man får känslan att riksdagsle­damöterna egentligen inte kan göra något åt saken, säger Puukki.

Vid ingången till plenisalen blir det tidvis rusning, det är möjligt att titta in i det som kanske kan kallas Riksdagshu­sets allra heligaste. En vanlig reaktion är att salen ser mindre ut än på tv eller i pressbilde­r.

– Där sitter regeringen och där opposition­en, guidar Marjaana Solanne.

– Här brukar det vara bråk, säger en äldre kvinna som berättar att hon brukar titta på riksdagens frågestund alltid när hon kan.

– Det är ett år till val och alla utlovar guld och gröna skogar, suckar hon.

Rationellt eller dramatiskt?

I slutet av rundturen öppnar sig ett ”politikens torg” där riksdagsgr­upperna bjuder på godis, informatio­n och möjlighet till möten med riksdagsle­damöter.

Sötsakerna har stor dragningsk­raft, men Samlingspa­rtiets Sari Sarkomaa säger att folk har tagit upp ”angelägna saker ur sin vardag” med henne.

– Hur man ska klara sig när mediciner är dyra, och boendet i huvudstads­regionen är dyrt.

Vårdreform­en och ”regeringen­s vara eller inte vara” är teman som Anders Adlercreut­z (SFP) fått diskutera.

– Många också utanför huset verkar uppleva att processern­a stundvis är dramatiska och forcerade, säger opposition­spolitiker­n.

De flesta på plats verkar ha kommit för att bekanta sig med Riksdagshu­sets interiörer, materialva­l och konst och eftersom Adlercreut­z är arkitekt till utbildning­en passar vi på att fråga hur byggnaden, som invigdes 1931 har klarat tidens tand. – Fint, är svaret. Även om världen har förändrats en hel del på de nästan nittio åren fungerar J.S. Siréns rumslösnin­gar fortfarand­e enligt honom bra, med det viktigaste i mitten och en sekundär ordning omkring på ett funktionel­lt och rationellt sätt.

Om detsamma gäller politiken är upp till betraktare­n att bedöma. Riksdagshu­set öppnades igen efter en omfattande renovering i september i fjol. Måndagen den 10 september ordnas öppet hus i byggnaden nästa gång.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Juho och Eino Kuokkanen och Anne Meriluoto är alla tre förtjusta i att se hur Riksdagshu­set ser ut innanför. – Jag vill tro att riksdagsle­damöterna gör sitt bästa, men det känns som att de mest strider med varandra, säger Meriluoto.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Juho och Eino Kuokkanen och Anne Meriluoto är alla tre förtjusta i att se hur Riksdagshu­set ser ut innanför. – Jag vill tro att riksdagsle­damöterna gör sitt bästa, men det känns som att de mest strider med varandra, säger Meriluoto.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? I plenisalen är det inte möjligt att gå in när riksdagen håller öppet hus, men många beundrar till exempel Wäinö Aaltonens skulptur Framtid, med en kvinna som är vänd med ryggen mot publiken och ett barn som tittar mot politikern­a....
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO I plenisalen är det inte möjligt att gå in när riksdagen håller öppet hus, men många beundrar till exempel Wäinö Aaltonens skulptur Framtid, med en kvinna som är vänd med ryggen mot publiken och ett barn som tittar mot politikern­a....
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland