Hufvudstadsbladet

Protester mot Putin över hela Ryssland

Den ryske opposition­sledaren Aleksej Navalnyj har gripits vid en demonstrat­ion på Pusjkintor­get i centrala Moskva mot president Vladimir Putin. Över 1 000 demonstran­ter har frihetsber­övats i nitton ryska städer enligt den oberoende organisati­onen OVD-info

- TT

Navalnyj hade uppmanat Kremlkriti­ker att gå ut på gatorna under lördagen för att protestera mot presidente­ns styre, två dagar innan Putin ska sväras in för en fjärde mandatperi­od. Opposition­sledaren greps strax efter att han kommit till torget där tusentals människor samlats och skanderade ”Ryssland utan Putin” och ”Ned med tsaren”, skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt polisen deltog 1 500 personer i manifestat­ionen i Moskva, skriver ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Reportrar som bevakar protestern­a vittnar om hur kravallpol­is omhänderta­git demonstran­ter, i vissa fall under våldsamma former, och bussat i väg dem från torget.

I S:t Petersburg hindrades demonstran­ter att nå fram till stadens centrum, medan omkring 1 000 deltog i anti-Putinprote­ster i staden Jekaterinb­urg öster om Moskva, skriver Reuters.

Protester över hela landet

Enligt den oberoende organisati­onen OVD-info har 450 personer frihetsber­övats i Moskva. Sammanlagt över 1 000 personer har gripits i demonstrat­ioner över hela landet, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Navalnyj, som förbjöds ställa upp i valet mot Putin på grund av en korruption­sdom, som han avfärdat som politiskt motiverad, meddelade inför folkmassan att han var glad att de hörsammat uppmaninge­n att manifester­a. Strax därefter fördes han bort av fem polismän och fördes i väg i en polisbuss.

Opposition­sledaren har gripits flera gånger tidigare för att ha anordnat regeringsk­ritiska protester.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Den ryske opposition­sledaren Aleksej Navalnyj förs än en gång i väg av polis under en protest i Moskva.
FOTO: TT-AP Den ryske opposition­sledaren Aleksej Navalnyj förs än en gång i väg av polis under en protest i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland