Hufvudstadsbladet

Skälvande Hawaiivulk­an aktiv i över 30 år

Flera nya jordskalv har drabbat Hawaiis huvudö Big Island, där vulkanen Kilauea har ett utbrott. Det kraftigast­e skalvet med magnituden 6,9 orsakade nya eruptioner från vulkanen.

- TT–AFP–REUTERS

Skalvets centrum var vid Kilaueas södra del.

– Det här är på nästan exakt samma ställe som det dödliga 7,1-skalvet 1975, twittrar USA:s geologiska myndighet USGS. Då dödades två människor och 28 skadades.

Tidigare under fredagen drabbades ön även av ett skalv med magnituden 5,7, och myndighete­rna väntar mer seismisk aktivitet. De senaste dagarna har man uppmätt hundratals små jordskalv på ön.

Kilauea är en av fem vulkaner på ön och räknas som en av världens

mesta aktiva. De senaste dagarnas aktivitet ingår i ett pågående utbrott. Vulkanen har varit aktiv sedan 1983, vilket gör det till världens längst pågående vulkanutbr­ott.

Kilauea har två huvudkratr­ar – Halemaumau och Puu Oo – och under senare år har utbrotten alternerat mellan de två. Dödligt explosiva utbrott är däremot sällsynta, det vanligaste är att det bildas ”sjöar” av lava i kratrarna och att lava sedan sipprar ut ur dem.

– Vulkaner ger oss varningar när de ska göra någonting, säger geologen Tari Mattox till The Washington Post.

De senaste dagarna har man registrera­t flera jordskalv i området samtidigt som Puu Oo-kratern har tömts på lava, vilket tyder på att lavan har tagit nya vägar inne i vulkanen för att välla ut på andra ställen.

1 700 evakuerade

Redan den 24 april varskodde Hawaiis vulkanobse­rvatorium att det fanns risk för nya utbrott från Kilauea. I torsdags ändrades det till en skarp varning, vilket innebär att ett farligt utbrott pågår.

Drönarbild­er över området visar hur lava väller ut från sprickor i marken och tar sig fram både genom skogsområd­en och i bostadsomr­åden. 1 700 personer har tvångsevak­uerats och myndighete­rna varnar för höga nivåer av giftig rök.

Inga människor har rapportera­ts skadade men flera hem har förstörts eller fått stora skador under fredagen. Evakuerade invånare har fått söka skydd på offentliga uppsamling­splatser och får stanna där tills faran är över.

 ?? AP/U.S. GEOLGOGICA­L SURVEY
FOTO: TT/ ?? Jordskalve­n fortsätter medan vulkanen Kilauea har ett utbrott.
AP/U.S. GEOLGOGICA­L SURVEY FOTO: TT/ Jordskalve­n fortsätter medan vulkanen Kilauea har ett utbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland