Hufvudstadsbladet

Trump: Inga skärpta vapenlagar

President Donald Trump lovar att inte skärpa USA:s vapenlagar. – Era rättighete­r är under belägring. Men de kommer aldrig, aldrig vara belägrade så länge jag är er president, sade han till en jublande publik på NRA:s årsmöte.

- TT–AFP

Det är andra året i rad som Donald Trump talade på den mäktiga vapenlobby­organisati­onen National Rifle Associatio­ns årsmöte (NRA).

Än en gång föreslog presidente­n att lärare ska beväpnas och att säkerheten på skolorna ska skärpas för att hindra fler skolskjutn­ingar som den i Parkland, Florida, där 17 människor sköts till döds i februari.

Trump avfärdar den opinion för striktare vapenlagar som har växt sig starkare efter skolskjutn­ingen i Parkland.

– Våra hjärtan brister för varje amerikan som har lidit, sade Trump, som avfärdade begränsnin­gar för civila som vill köpa halvautoma­tiska vapen.

Vicepresid­ent Mike Pence, som talade före Trump, sade att det skrivs för mycket om sorgen efter masskjutni­ngar och inte tillräckli­gt om ”goda människor” med vapen.

Båda talade om ”falska nyheter”, ”häxjakten” i ryssutredn­ingen och hyllade den amerikansk­a flaggan.

Efter skolskjutn­ingen i Parkland har flera manifestat­ioner hållits med krav på hårdare vapenkontr­oll. I slutet av mars samlade studenter hundratuse­ntals människor i Washington.

Kongressen har dock inte agerat och opinionsun­dersökning­ar visar att folkets starka åsikter börjar svalna med tiden, precis som efter tidigare masskjutni­ngar.

Trump kritiserad­e på fredagen länder som Storbritan­nien och Frankrike, där vapenlagar­na är tuffa. Han sade att attacker där hade kunnat förhindras om medborgare varit beväpnade.

 ?? SUSAN WALSH
FOTO: TT/AP/ ?? President Donald Trump talar inför NRA:s årsmöte i Dallas.
SUSAN WALSH FOTO: TT/AP/ President Donald Trump talar inför NRA:s årsmöte i Dallas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland