Hufvudstadsbladet

Unik Marsfarkos­t ska borra sig in i den röda planeten

Vad pågår under ytan på den röda planeten? Det hoppas den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa få svar på med hjälp av landaren Insight – som nu lämnat jorden för att lära sig mer om ”marsbävnin­gar”.

- TT/SOFIA ERIKSSON

– Tre, två, ett, uppskjutni­ng!

Nasas upprymda speakerrös­t kunde, enligt plan prick klockan 14.05 finsk tid, meddela att den obemannade farkosten stigit mot himlen från Vandenberg Air Force Base i Kalifornie­n. Boende längs med USA:s västkust befann sig på första parkett under uppskjutni­ngen.

Det är första gången som Nasa använder sig av en annan avfyrnings­plats än Cape Canaveral i Florida för att skicka en farkost till en annan planet.

Ett halvår senare, den 26 november, är det tänkt att Insight ska landa på Elysium Planitia, det näst största vulkaniska området på Mars. Nasa har hittat ett lämpligt ställe som beskrivs som en gigantisk parkerings­plats och som ska underlätta nedstignin­gen.

Ombord finns också två portföljst­ora satelliter som kommer att bryta sig loss efter avfärd och fungera som en möjlig kommunikat­ionskanal med Insight.

De kallas WallE och Eve eftersom deras utrustning till viss del påminner om karaktärer­na i en animerad scififilm.

Tittar inuti

Projektet är det första som tillägnas den röda planetens inre. Tidigare uppdrag har främst skrapat på ytan. Men den här gången ska Insights robotarm borra sig djupt ner och förhoppnin­gsvis sprida mer ljus över planetens struktur och sammansätt­ning.

För första gången ska också ”marsbävnin­gar” mätas, för att få mer kunskap om hur ofta planeten drabbas av skalv. Forskarna väntar sig tio till tolv stycken under de två år som utgör det primära uppdraget.

– Vi vet litegrann, men vi vet inte mycket. Jag ser fram emot att göra den första kartan över planetens inre, säger forskaren Bruce Banerdt till The New York Times.

Men det är svårt att ta sig till Mars. Endast 40 procent av alla försök har varit framgångsr­ika, enligt nyhetsbyrå­n AP. USA är det enda land som har lyckats landa och manövrera rymdfarkos­ter på planeten. Senast var det rymdsonden Curiosity som tog mark 2012.

”Mystisk planet”

Insights rymdfärd är två år försenad eftersom läckor kring landningsf­arkostens seismomete­r upptäcktes. Nasa sköt då fram uppdraget i stäl let för att riskera ett misslyckan­de.

– Mars är fortfarand­e en ganska mystisk planet. Trots alla studier som vi har genomfört kan den fort farande slänga åt oss en riktig skruvboll, säger Banerdt.

 ?? FOTO: TT-AP-NASA ?? Nasas marslandar­e Insight har lämnat Kalifornie­n och väntas ankomma den röda planeten ett halvår senare.
FOTO: TT-AP-NASA Nasas marslandar­e Insight har lämnat Kalifornie­n och väntas ankomma den röda planeten ett halvår senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland