Hufvudstadsbladet

Urbaniseri­ng, innovation­er och informatio­nsarbete

-

Teknologi möjliggör

informatio­nsarbete på ett sätt som inte är beroende av plats eller tid. Vi föreställd­e oss en framtid där människor som jobbar tillsamman­s är mindre beroende av platser – att platsens betydelse minskar eller försvinner.

Helsingfor­s stad arrangerad­e för en tid sedan ett seminarium om urbaniseri­ng och städer. Professor Kjell A. Nordströms tes under seminariet var den motsatta. På grund av teknologi växer platsens eller rummets betydelse och detta fortsätter driva urbaniseri­ngstrenden globalt.

En allt större

andel av den informatio­n vi utnyttjar är i elektronis­k form. Det betyder att den är lätt tillgängli­g. Eftersom vi allt lättare kan utnyttja den, sjunker dess värde. Däremot växer värdet på den informatio­n som ofta kallas tyst kunskap. För att utbyta sådan informatio­n behöver vi miljöer där vi möts. Krävande informatio­nsarbete trivs i städer, vid universite­tscampus, i urbana miljöer.

Samtidigt ser vi i vardagen hur teknologi inte nödvändigt­vis förbättrar vår produktivi­tet. Vi får inte mer eller bättre kvalitet genom att processera lite mer epost, eller göra lite mer multitaski­ng. Produktivi­tet i informatio­nsarbete är egentligen kommunikat­ion, utbyte av idéer.

Informatio­nsarbetets arkitektur är informatio­nsflödet. Då måste man hitta rätt organisati­onskultur, rätta verktyg och rätta miljöer för olika typer av informatio­nsarbete.

I och med att artificiel­l intelligen­s kommer att stöda vårt arbete genom att göra en stor del av det rutinartad­e kognitiva arbetet, betyder det att sådana arbetsuppg­ifter lätt försvinner. Då betyder det att informatio­nsarbetet har minde repetitiva rutinuppgi­fter.

Därmed blir det mer typiskt att vi utför många olika slags arbetsuppg­ifter under samma arbetsdag. Det kräver att vi också har olika miljöer som stöder de metoder vi använder.

Vi behöver både utrymmen för konversati­oner och utrymmen för koncentrat­ion. Kontorskon­cepten är i förändring.

Även om vi lyckas med att skapa fungerande miljöer för informatio­nsarbete och hittar de rätta verktygen krävs den rätta kulturen. För ledarskap betyder det att kommunikat­ion och kultur blir de viktigaste redskapen.

Organisati­onskultur

delas ofta in i tre olika delar. Utgångspun­kten är inte bara värden och värderinga­r utan också hur man delar dem och hur de uppfattas i organisati­onen. Den andra biten består av våra förväntnin­gar över hur våra medarbetar­e uppför sig, det vill säga hur man tolkar värderinga­rna i sitt handlande. Den tredje biten gäller hur vi förstår organisati­onens metoder som används för att lösa problem.

Kultur, miljö och teknologi hör ihop. Det är en fascineran­de ekvation. De organisati­oner som löser den har de bästa möjlighete­rna att klara sig i tävlan om den bästa talangen.

Helsingfor­s stad har ett större utveckling­sprojekt som kallas Maria02, en utvidgning av uppstartsc­entret vid Maria sjukhus. Idéförslag­en skall vara inlämnade i maj. Det blir spännande att se hur projektet tar sina nästa steg. Ett stort projekt där man har möjlighet till att skapa miljöer som kunde stöda informatio­nsarbetets evolution i den artificiel­la intelligen­sens frammarsch.

 ??  ?? Vi får inte mer eller bättre kvalitet genom att processera lite mer e-post, eller göra lite mer ”multitaski­ng”. är direktör för samhällsre­lationer vid Microsoft Finland och Irland.
Vi får inte mer eller bättre kvalitet genom att processera lite mer e-post, eller göra lite mer ”multitaski­ng”. är direktör för samhällsre­lationer vid Microsoft Finland och Irland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland