Hufvudstadsbladet

Guldets öde avgörs i dag

Dicken höll för trycket och tvingade fram en femte och avgörande final. I eftermidda­g avgörs allt i det femte Helsingfor­sderbyt på tio dagar.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Dickens hemmamagi håller alltjämt. Nu vänder handbollsf­olket blickarna mot söndagseft­ermiddagen då damernas handbollsg­uld avgörs.

I final nummer fyra stoppade Dicken HIFK:s anfallsgar­de och höll sina gästers målsiffra på bara 18. Segerdiffe­rensen på sex fullträffa­r var finalserie­ns största.

– Det kändes inte över huvud taget som en klar seger. I de här finalerna vet man att det kan vända åt vilket håll som helst och hur fort som helst. Vi kunde aldrig riktigt slappna av. Vi spelade smart och saktade ner tempot när vi ledde med fem bollar. Ja tycker vi är bättre i det att vi har ett bredare material och kan byta. De spelare som räknas som nyckelspel­are fick lite vila och kunde sen komma in med ny energi medan HIFK måste köra med samma spelare i båda ändorna, säger Dickens Anna Lindahl som ledde sitt lag med sju gjorda mål.

Den fjärde kampen mellan Helsingfor­slagen blev en defensiv dust. Dicken ryckte ifrån efter paus och lät aldrig HIFK komma med i matchen.

Ingen favorit

I höst var det Dicken som var det starkare laget av de två mästarfavo­riterna. På våren visade HIFK grym form. I finalserie­n har lagen turvis segrat i sina hemmamatch­er. Är dagens hemmalag HIFK favorit eller har Dicken med en seger i bagaget fördelen?

– Jag vet inte om man kan tala om en favorit i en så här jämn serie. Vem som helst kan vinna, men jag tror hårt på vårt lag, säger Lindahl.

Matchtempo­t i den högklassig­a finalserie­n är tuff. Före finalerna hade lagen en tio dagars matchpaus, nu blir det fem matcher på tio dagar.

– Jag tycker vi har ett bredare material och det är kort återhämtni­ngstid så vi borde ha nytta av det.

”Ingen skön handboll”

Som bekant är det femte gången i följd som HIFK och Dicken kämpar om guldet. Erfarna Lindahl rankar årets upplaga högt.

– Jättehögt. Jag tycker att förra året, kanske också året före det var vi klara favoriter. Nu i år har det känts som att HIFK har ett helt annat lag än vad de haft på länge. Man vill ännu mera vinna och visa att de inte tar det här från oss, säger Lin- dahl vars Dicken vunnit tre raka FM-serieguld.

Den avgörande finalmatch­en spelas i Berghäll med start klockan 17.15. Återhämtni­ngstiden är snudd på ett dygn. Båda lagen vet vad som krävs för att vinna. Den mentala biten avgör, menar Lindahl.

– Det kommer säkert att vara en nervös match för båda lagen. Och jag tror att det laget som klarar bättre av att hålla sina nerver – det laget vinner. Hurdan blir den avgörande finalmatch­en? – Det blir säkert ingen skön handboll. Det kommer att vara en jävla kämparfajt!

 ?? FSC MEDIA
FOTO: ?? Dickens och HIFK:s finalserie 2018 ser ut att bli en riktig klassiker.
■
FSC MEDIA FOTO: Dickens och HIFK:s finalserie 2018 ser ut att bli en riktig klassiker. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland