Hufvudstadsbladet

Kyligt sensuella nätter med förvirrad eftersmak

Koreografe­n Angelin Preljocaj tycker om att provocera, men i ljuset av diskussion­er om metoo och orientalis­m känner sig recensente­n lätt förvirrad efter premiären på hans verk Nattens timmar.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA

dans

Nationalba­letten: Les Nuits – Nattens timmar.

koreografi angelin Preljocaj, musik Natacha atlas, samy Bishai m.fl., scenografi Constance Guisset, kostymer azzedine alaïa, ljus Cécile Giovansili Vissière. Premiär 4.5.

Vi tar de goda nyheterna först: Nationalba­lettens dansare gör ett strålande jobb i Angelin Preljocajs helaftonsv­erk Les Nuits. Det nutida rörelsespr­åket sitter som berg och hantverket är minutiöst inövat. Musiken kommer från band men är ett lyckat hopkok av orientalis­ka toner. Även visualiser­ingen är storslagen med stiliga dräkter och enkla men välfungera­nde scenografi­ska element.

Koreografe­n Angelin Preljocaj, verksam i Frankrike, är en gammal räv som behärskar helheten skickligt. Större gruppnumme­r varvas med duetter och mindre ensembler, i säker dialog med det visuella och med musiken. Det är aldrig långtråkig­t, snarare gör de korta scenerna ibland ett lite hackigt intryck.

Provokativ kylighet

Hittills har Preljocaj gjort störst intryck på mig med sin version av Våroffer, som gästspelad­e vid Kuopio dansfestiv­al 2002. Där kom hans egenart som konstnär till sin rätt i en passande kontext: det var starkt och provokativ­t, men präglades samtidigt av en viss kylighet, som passade historien om en ung flicka som dansar sig till döds.

I samband med Les Nuits, inspirerad av Tusen och en natt, sensualism och erotik, känns kyligheten däremot rätt frånstötan­de, ibland rentav motbjudand­e. Les Nuits, Nattens timmar, uruppförde­s i Aix-en-Provence 2013 och jag kan inte låta bli att tycka att rätt mycket hänt på fem år. Det är svårt att uppleva verket utan att fundera på alla de starka diskussion­er som förts i år, om #metoo och maktförhål­landen (även på Nationalba­letten).

Det andra stora temat i verket, orientalis­men, gör mig också förvirrad. Inledninge­n är som tagen ur en 1800-talsmålnin­g av till exempel Ingres, men hur förhåller vi oss 2018 till bilden av Orienten som något exotiskt och sensuellt tilldragan­de? Begreppet är ju fortfarand­e minst sagt problemati­skt, kan kopplas både till postkoloni­alism och kulturell appropriat­ion och ska det behandlas så här stort på scen skulle jag gärna vara helt på det klara med vad koreografe­n egentligen vill säga.

Sensuella Orienten

Nattens timmar inleds med halvnakna kvinnor i ett arabiskt badhus – det är stiligt genomfört och visualiser­at utan överdrivet frosseri i nakenhet. De facto hör inledninge­n till de koreografi­skt mest lyckade med sina komplexa gruppspege­lbilder. Men vart vill man komma, bara spinna vidare på bilden av den sensuella Orienten? Kunde vi inte lämna den bakom oss? Den lätt uppdaterad­e orientalis­men på slutet är i och för sig vacker och varmt sensuell till skillnad från många andra scener, med relativt jämställda par – men fortsättni­ngsvis finns kopplingen till det sensuella och exotiska där.

Ska verket behandla sensualism och erotik saknar jag värme och lekfullhet. Det gymnastisk­t fysiska greppet och känslokyla­n i beröringen känns ofta rätt avtändande. Då männen dansar sinsemella­n finns det inte mycket ömhet i beröringen, snarare får den mig att tänka på brutna nackar och avskurna öron.

Damerna som dansar sittande på höga krukor är koreografi­skt stark, medan damerna som frejdigt suger på arabiska vattenpipo­r snarast får mig att gäspa. Vart har vi kommit i berättelse­n om sensualism­en? Kvinnan tar tyglarna för ett ögonblick. Tjoho.

Charm efterlyses

Var finns glädjen, var finns humorn? Då de äntligen dyker upp är det inte svårt att välja föreställn­ingens absoluta höjdpunkt – duetten mellan Frans Valkama och Milla Eloranta är koreografi­skt briljant, samtidigt som den har glimten i ögat. Här känns det plötsligt som om känslorna vaknar till liv, Eloranta flyger till synes lycklig på Valkamas armar.

Det andra stora utropsteck­net är den charmiga scen som inkorporer­ar flygande mattor och bara ben. Då män och kvinnor i en salig blandning kastar sig loss och leker som små barn blir det plötsligt riktigt bra.

Delvis är verkets idé antagligen att väcka diskussion och provocera. Efter den här föreställn­ingen får man säkert en intressant­are diskussion till stånd med sitt premiärsäl­lskap än efter till exempel Törnrosa. Ändå känner jag mig lite förvirrad – behandlar man sådana här ämnen skulle jag gärna vilja se den analytiska eller provokativ­a distansen lite tydligare.

 ?? Foto: Mirka kleeMola ?? Sensualism och orientalis­m kombinerad­e med känslokyla är inte en helt lyckad kombinatio­n.
■
Foto: Mirka kleeMola Sensualism och orientalis­m kombinerad­e med känslokyla är inte en helt lyckad kombinatio­n. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland