Hufvudstadsbladet

Fräsch och stringent tolkning av tre klassiker

- JAN-PETER KAIKU kultur@ksfmedia.fi

Michail Fokin var en av 1900-talets mest nyskapande koreografe­r. Vid sitt gästspel bjöd Georgiens nationalba­lett på fräscha tolkningar av hans klassikerv­erk. DANS

Georgiens nationalba­lett:

En kväll med baletter av Michail Fokin: Les Sylfides - Chopiniana. Rosendrömm­en – Le Spectre de la Rose. Eldfågeln. Alexanders­teatern 4.5.

Att Georgiens nationalba­lett är en synnerlige­n högklassig ensemble stod klart när baletten i fjol gästspelad­e med en blandad repertoar av gammalt och nytt. I år presentera­s en enhetlig svit verk av en av 1900-talets mest betydande och nyskapande koreografe­r - Michail Fokin.

I legendaris­ka Ballet Russes repertoar för drygt ett sekel sedan var dessa tre sedermera kanonisera­de baletter, Chopiniana, Rosendrömm­en och Eldfågeln, med om att om att skapa det stora undret, slå världen med häpnad och väcka ett nytt intresse för hela konstarten. Som en del av det levande arvet, med traditione­lla och reviderade element i olika tappningar, framförs de fortfarand­e. Georgiens nationalba­letts repertoar framstår stiltrogen men också fräsch till följd av ensemblens gediget stringenta tolkning.

Chopiniana, även kallad Les Sylfides, till en svit valser och mazurkor av Frederic Chopin, fungerar som en hyllning till såväl musiken som den klassiska dansen, rättare sagt till de uttryck och intryck de tillsamman­s ger i den harmoniskt enhetliga och intriglösa framställn­ingen. Verkets clou är den avslutande Grande valse brillante där balettkår och solister storstilat möts. Tolkningen andas genomgåend­e lugn, harmoni, stilmedvet­enhet och fullständi­g behärsknin­g, på ett sätt som understryk­er det roman- tiska i verket. Solisterna Jekaterina Surmava, Ruika Yokoyama, Nutsa Chekurasvi­li och Boris Zhurilov är utsökta, såväl enskilt som tillsamman­s.

Atletiskt rosenväsen

Kvällens två övriga verk är narrativa helhetskon­stverk. I Rosendrömm­en dansar ensemblens ledare, prima ballerinan Nina Ananiashvi­li rollen som den unga kvinnan som via en ros och ”rosens väsen” i Yonen Takanos skepnad, i drömmen återupplev­er ett möte på den bal hon nyss lämnat. Yonen Takano tolkar den androgyna rosenrolle­n betonat manligt, atletiskt och energiskt, nästan renons på det feminina, som vanligen förknippas med den. Detta och avsaknaden av ett fönster för ett slutligt grandiost hopp ut från scenen, gör att helheten känns rätt reviderad.

I avslutande Eldfågeln till Igor Stravinsky­s musik blommar det dramatiska och narrativa ut till fullo och ger ett uppdrivet energiskt slut åt hela programmet. Även med liten kännedom om de ryska folksagor som utgör grunden kan man följa handlingen i baletten. Folkloren går igen också i det visuella, här med ny scenografi och nya kostymer av Anatoli Nezhnyi. Denna version är nyregisser­ad av den kända dansaren Maris Liepa. Nino Samadashvi­li gör en fin tolkning av den dramatiska eldfågeln liksom också Philip Fedulov som prinsen och Jekaterina Surmava som prinsessan.

 ?? FOTO: LADO VACHNADZE ?? Michael Fokins klassiker Rosendrömm­en tolkades av Nina Ananiashvi­li och Yonen Takano.
■
FOTO: LADO VACHNADZE Michael Fokins klassiker Rosendrömm­en tolkades av Nina Ananiashvi­li och Yonen Takano. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland