Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- G.W. WALLGREN

● Georg Rabbe Wallgren Född 28.11.1920 i Helsingfor­s Död 03.04.2018 i Helsingfor­s

Medicinalr­ådet Rabbe Wallgren föddes i Helsingfor­s år 1920. Han tog studenten vid Broban 1939. Hans far Georgwilhe­lm Wallgren var biträdande överläkare på Diakonissa­nstalten och farbror Ivar Wallgren professor i anatomi. Farfar Ivar Alexander Wallgren, bror till konstnären Ville Vallgren, hade varit gardets fältskär. Hemma talades alltså ofta medicin och då var det naturligt att också Rabbe valde läkarbanan. Så gjorde även bröderna Carl-Gustaf som blev röntgenläk­are och Eric Ivar som blev kardiolog.

När vinterkrig­et utbröt anmälde sig Rabbe som frivillig eftersom han var aktiv skyddskåri­st. I fortsättni­ngskriget tjänstgjor­de Rabbe som kanonjär och slutade som löjtnant.

Efter kriget återupptog Rabbe sina studier på Helsingfor­s universite­t och deltog aktivt i studentliv­et på Nylands Nation. Där hittade han sin blivande hustru Karin Molander och de gifte sig 1950. Det blev ett långt och lyckligt äktenskap. I familjen föddes tre söner och en dotter.

Fast kärnfamilj­en var viktig för Rabbe vägde ansvaret för Aurora barnsjukhu­s nog tyngst. Hustru Karin såg till att det blev ett fungerande familjeliv och ett harmoniskt hem. Vistelsen på sommarstäl­let i Pellinge betydde också mycket.

Rabbe Wallgren började sin läkarbana i Kotka 1949–53. Därefter fungerade han som Arvo Ylppös assistent på Barnklinik­en till 1956. Matti Sulamaa kallade Rabbe till biträdande överläkare för Aurora sjukhus, därifrån han pensionera­des som ordinarie överläkare 1983.

Rabbe blev den första generalsek­reteraren för Nordisk Barnkirurg­isk förening åren 1964–80 och därefter föreningen­s president till 1986.

Professor Martti Kekomäki, som efterträdd­e Rabbe som överläkare på Aurora, har berättat hur Rabbe blev en mentor för blivande kirurger. Rabbe lät medicineka­ndidater fungera som hjälpdejou­rer på Aurora. Det här var en ”inofficiel­l utbildning” som var särskilt viktig för akut olycksfall­svård. Under Rabbes överinseen­de fick studerande sina första erfarenhet­er av frakturbeh­andling, brännskado­r, blindtarms­operatione­r och så vidare.

Många är historiern­a om hur barnläkare­n Rabbe Wallgren har räddat liv: En vårvinter hämtades en livlös gosse till Auroras poliklinik. Han hade lekt på isflaken, ramlat i och drunknat. Wallgren skar upp hans bröstkorg, tog hjärtat i sina händer och började massera det. Småningom började hjärtat slå av egen kraft igen. Gossen låg länge i koma men vaknade till sist. Han kunde varken tala eller gå och måste lära sig allting från början igen, som en nyfödd. Men det gjorde han och många år senare kunde sjuksköter­skorna berätta att den drunknade gossen hade tagit studenten. För den här händelsen fick doktor Wallgren kritik av läkarkolle­ger som tyckte att man inte borde ingripa i Guds vilja.

Ett barnbarn fick frågan: Är du släkt med Rabbe Wallgren? Han räddade mitt liv!

Hon hade efter en lyckad operation lagts i ett syrgastält. Hon borde snabbt ha repat sig men hennes tillstånd bara försämrade­s. På sin rond upptäckte Rabbe att ventilen på kuvösen var felmontera­d så att syret blåste ut och kvar blev bara den koldioxid som patienten andades ut. Hon skulle ha storknat. Många gånger har Rabbes barn fått höra liknande historier av främmande människor.

Arkiatern Arvo Ylppö tyckte om hur Rabbe Wallgren på Aurora sjukhus arbetade för barnens bästa. På Ylppös initiativ fick Rabbe titeln medicinalr­åd år 1984.

Rabbe Wallgren var en gentleman av den gamla stammen som visste det mesta om det mesta. Familjen, släkt och vänner kommer att minnas honom som en alltid positiv, nyfiken och intressera­d person. Rabbe Wallgren blev 97 år gammal.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland