Hufvudstadsbladet

Rödakorsve­ckan pågår – kunskaper ger tryggare vardag

-

Under Rödakorsve­ckan ordnar volontärer vid Finlands Röda Kors hjälparkur­ser för allmänhete­n. Kurserna är gratis och lämpar sig för hela familjen.

Rödakorsve­ckan, som firas den 3–9 maj, är en bra tidpunkt att lära sig hjälpkunsk­aper som är viktiga i vardagen och samtidigt se till att det egna hemmet är tryggt.

I synnerhet i barnfamilj­er inträffar ofta olyckor. I de flesta fall räcker det med ett plåster, men om en allvarlig olycka inträffar är det viktigt att någon i familjen snabbt kan hjälpa och kalla på hjälp. Även ett litet barn kan lära sig lägga en förälder i framstupa sidoläge och ringa nödnumret.

I kursen ingår bland annat att lägga en patient i framstupa sidoläge, lägga ett tryckförba­nd och hur man ringer ett nödsamtal.

– Många olyckor inträffar i hemmet och resulterar i sår, bulor eller smärre brännsår. Men ibland kan ett sjukdomsan­fall eller en olycka vara livshotand­e. Att snabbt göra det som behövs, ge livräddand­e första hjälpen och ringa 112 kan rädda ett människoli­v, säger Röda Korsets hälsovårds­planerare Niina Hirvonen i ett pressmedde­lande.

Hon uppmanar alla att regelbunde­t se över hemmets säkerhetsn­ivå.

– Ofta är småsaker viktiga. Det gäller att se till att tvättmedel förvaras utom räckhåll för barn och husdjur, att det finns en brandfilt i köket och att brandvarna­rna fungerar. Det är också bra att ha adressen till bostaden synlig till exempel i tamburen, så att även en som bara hälsar på kan ge korrekt adress under ett samtal till nödcentral­en, säger Hirvonen.

Rödakorsve­ckan firas världen runt kring Röda Korsets grundare, schweizare­n Henri Dunants födelsedag den 8 maj.

SPT/JENNY BLOMQVIST

 ?? LEHTIKUVA / LINDA MANNER ?? Att snabbt göra det som behövs, ge första hjälpen och ringa 112 kan rädda ett människoli­v.
LEHTIKUVA / LINDA MANNER Att snabbt göra det som behövs, ge första hjälpen och ringa 112 kan rädda ett människoli­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland