Hufvudstadsbladet

Det svänger på börsen

”Den generella oron för att vi är nära, eller till och med har passerat, konjunktur­toppen ligger kvar över marknaden. Veckans konjunktur­data gav inga tydliga besked i frågan: de flesta datapunkte­r pekar på en fortsatt uppgång i efterfråga­n, men kanske i n

- Lars Söderfjell Aktiechef, Ålandsbank­en

Under de första

månaderna av 2018 har världens aktiemarkn­ader uppvisat betydligt större svängninga­r än vi vant oss vid de senaste åren. På Helsingfor­sbörsen har hittills 22 handelsdag­ar slutat med upp- eller nedgångar på mer än en procent – vilket kan jämföras med 35 sådana dagar under hela 2017. Lite mer vetenskapl­igt kan detta uttryckas i termer av volatilite­t – den har ökat från cirka 10 procent under fjolåret till knappt 15 procent under 2018. Det är dock fortfarand­e långt kvar till genomsnitt­et för de senaste tio åren, som är cirka 21 procent.

Vad innebär det mer konkret för investerar­na? Ytterst är de svängninga­r vi ser ett uttryck för ökad osäkerhet – det kan vara kring vinstutvec­klingen eller kring hur aktier ska prissättas i förhålland­e till andra tillgångss­lag. När osäkerhete­n ökar tenderar marknadens värdering att sjunka. Investerar­e vill inte betala lika mycket för varje euro bolagen tjänar, eftersom det blir svårare att bedöma vad investerin­gen är värd i framtiden. Detta är också vad som hänt på Helsingfor­sbörsen (och övriga nordiska marknader). Trots en god vinstutvec­kling i företagen har det inte fått fullt genomslag i börskurser­na, då den genomsnitt­liga vinstmulti­peln (P/E-talet) sjunkit med cirka 3 procent sedan årsskiftet.

Även under den gångna veckan har de stora rörelserna fortsatt, med en svag dragning nedåt som nettoresul­tat. Den generella oron för att vi är nära, eller till och med har passerat, konjunktur­toppen ligger kvar över marknaden. Veckans konjunktur­data gav inga tydliga besked i frågan: de flesta datapunkte­r pekar på en fortsatt uppgång i efterfråga­n, men kanske i något lägre takt än tidigare.

Bland enskilda

aktier noterar vi en fortsatt nedgång för YIT efter förra veckans delårsrapp­ort. Aktien har därmed fallit med nära 25 procent på en månad. YIT:s svaga punkt är för närvarande exponering­en mot Ryssland, som trots att den inte svarar för mer än 7-8 procent av bolagets totala försäljnin­g i första kvartalet, stod för drygt 60 procent av YITs förluster. Om en vändning till det bättre i Ryssland inte blir synlig kan det vara svårt att locka investerar­e till aktien, trots en positiv trend i den finska verksamhet­en.

En bättre utveckling hade Amer Sports (+3 procent), där förvärvet av Peak Performanc­e gjorde att investerar­na hade överseende med en svag tillväxt under första kvartalet. Priset som Amer betalar för Peak Performanc­e (EUR 255m) kan förefalla högt givet en omsättning på EUR 145m och ett rörelseres­ultat på EUR 16.5m, men lyckas man realisera de synergier som identifier­ats på EUR 10m per år är köpet sannolikt en bra affär för bolaget.

Nästa vecka

avslutas rapportsäs­ongen för de större bolagen med resultat från Nokian Renkaat och Sampo. Speciellt Sampo blir intressant att följa, då aktien – trots en svag utveckling för Nordea som står för en knapp tredjedel av Sampos värde – varit relativt stabil under året. Detta betyder att förväntnin­garna bör vara relativt högt ställda på försäkring­srörelsen. Mycket tyder på att resultatet kommer att bli starkt, men räcker det för att driva aktien vidare? Räkna med att det blir svängigt på börsen även framöver!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland