Hufvudstadsbladet

Många unga vill flytta utomlands

Bättre karriärmöj­ligheter och attitydkli­mat samt högre inkomster lockar unga högutbilda­de finländare att emigrera.

- SONJA HELLMAN nyheter@hbl.fi

44 procent av de 18 till 35åringar som tillfrågas i akademiker­förbundet Akavas enkät ser det som sannolikt att de kommer att flytta från Finland.

Den klart största utflyttnin­gen av högutbilda­de sker till Sverige, med Storbritan­nien och USA på följande plats. Av de som emigrerar är över hälften mellan 25 och 34 år.

– Kärnfrågan är nog hur vi ska kunna locka de här unga männi skorna tillbaka och införa ett internatio­nellt kunnande i vårt samhälle, säger Miika Sahamies på Akava.

Katarina Tötterman och Era Mikkonen har båda studerat till läkare i Finland, men arbetar i dag i Stockholm.

– Förväntnin­garna på en är lite mänskligar­e här än hemma. Här förväntas man inte jobba hundra timmar i veckan, säger de.

Katarina Tötterman, 28, och Era Mikkonen, 29, är inte ensamma om att se karriärmöj­ligheter utomlands. Det visar en färsk undersökni­ng från Akava. Allt fler vill också ta examen utomlands.

Richard Huber, 30 år och ekonom, hoppade också på tåget utomlands.

Gemensamt för dem är att de alla fick ett jobberbjud­ande och att de alla hade hyst planer på att jobba utomlands då erbjudande­t kom.

För åtta månader sedan började Tötterman och Mikkonen jobba på barnakuten på Södersjukh­uset i Stockholm. Sedan fick hon specialise­ringstjäns­t på Södersjukh­usets barnklinik, Sachsska, medan han fick jobb på en psykiatris­k mottagning på St Görans sjukhus. Där får han också tala finska med finskspråk­iga patienter.

De trivs bättre och bättre. Vad är skillnader­na mot att arbeta i Finland? – Strukturen är bättre här. I Finland får man vänta länge på sin universite­tstjänstgö­ring och det är mycket armbågande. Man blir kanske inte klar inom utsatt tid, säger Tötterman.

– I Finland ska man jobba några år på universite­tssjukhus och sedan på centralsju­khus. Här är det samma sjukhus som ordnar handlednin­g och allt vad man behöver. Där tillgodose­r universite­tssjukhuse­n hela landet med specialist­läkare medan enskilda sjukhus här tillgodose­r egna behov, säger Era Mikkonen.

Många av Katarina Töttermans kompisar i Finland jobbar väldigt mycket, de har inte så många valmöjligh­eter.

– Här är det helt gångbart att få en åttioproce­ntig anställnin­g som specialise­rande läkare. I Finland hör det till ovanlighet­erna, säger Era.

Stockholm nära

Richard Huber flyttade till Stockholm med sin sambo för drygt ett år sedan. Han blev klar med studierna 2013 och jobbade på bank i Helsingfor­s och London under studietide­n. När han utexaminer­ades som ekonomie magister arbetade han på Kones huvudkonto­r i Finland. Han anmälde intresse för jobb utomlands och ganska snart frågade man om han ville flytta till Stockholm.

– Det är superlätt att flytta hit, flygresan tar en timme. Även för finskspråk­iga går det bra. Min finskspråk­iga sambo jobbar också här och talar svenska.

Skillnaden mot Helsingfor­s är att arbetsmark­naden är mångsidiga­re i Stockholm där många bolag har Nordenkont­or.

– Man märker att ekonomin har rullat på, efterfråga­n på arbetskraf­t är stor, säger Huber.

Han trivs, jobbet som businessco­ntroller på Kones huvudkonto­r för Skandinavi­en motsvarar hans förväntnin­gar. Och merparten av hans finlandssv­enska vänner bor i Stockholm.

För Katarina Tötterman och Era Mikkonen blir slutlönen lägre då man i Sverige är mera ledig medan man i Finland gör mera jourer som höjer lönen.

Förutom nya svenska vänner har de en stor vänkrets i Sverige som består av finlandssv­enskar.

Alla tre rekommende­rar arbete utomlands.

– Det är ganska lärorikt att se hur en jämförelse­vis liknande kultur har olika nyanser och olika sätt att jobba, säger Mikkonen.

Katarina Tötterman säger att hon nog upplevde en kulturkroc­k i början men att hon nu har vant sig och tycker att mycket är bra.

Får jobba på sitt modersmål

Richard Huber uppskattar att för första gången kunna jobba på sitt eget modersmål.

– I Finland talar jag svenska med vänner och familj, nu talar jag för första gången svenska på jobbet och på möten.

Kommer du och din sambo att flytta tillbaka? – Vi är nog på väg tillbaka, men vi vet inte när.

Flyttrörel­se

Intresset att flytta är stort bland unga visar Akavas enkät där man fann att 44 procent av finländare mellan 18 och 35 år ser det som sannolikt att de flyttar från Finland. De anser att internatio­nella erfarenhet­er ökar deras arbetsmark­nadsvärde och karriärmöj­ligheterna utomlands lockar. Många uppger också att atmosfären är bättre utomlands.

– Att det var så många som 44 procent som kan tänka sig att flytta kom som en liten överraskni­ng för oss, säger Akavas expert, Miika Sahamies.

– Det är förstås något som kräver närmare granskning. Vi behöver fundera på hur till exempel vårt skolsystem svarar mot dessa unga vuxnas behov. Det handlar också om hur lockande arbetslive­t är för unga nyutexamin­erade, fortsätter han.

En majoritet av de som svarat, 55 procent, anser att finländskt arbetsliv i framtiden behöver mer internatio­nell arbetskraf­t, 44 procent tycker att det är viktigt att arbetsmilj­ön är internatio­nell och 71 procent anser att det är viktigt att höra till EU.

Sahamies ser det som en rikedom att många vill ha internatio­nella erfarenhet­er.

– Våra unga arbetstaga­re är redan på något sätt mycket internatio­nellt inriktade, de är redo att flytta till nya arbeten och mellan länder. Vissa traditione­lla gränser finns inte längre, digitalise­ringen möjliggör umgänge över landsgräns­er. Men kärnfrågan är nog hur vi ska kunna locka de här unga människorn­a tillbaka och införa ett internatio­nellt kunnande i vårt samhälle.

– Det är den frågan vi behöver fundera på och då handlar det om kvaliteten på hela vårt arbetsliv, säger han. Det är också bra om resultaten från den här enkäten gör att man börjar fundera hur utbildning­ssystemet ger tillräckli­ga internatio­nella färdighete­r.

– I det nya förslaget till gymnasiela­g står att alla unga ska ha möjlighet att idka internatio­nella färdighete­r. Vi hoppas att samma utveckling sker på alla utbildning­snivåer, säger Sahamies.

Också studier lockar

Om det är en trend att högutbilda­de lämnar Finland så verkar det också vara populärt att studera och ta examen utomlands.

Centret för internatio­nell mobilitet och internatio­nellt samarbete, Cimo, publicerar inom kort en utredning om finländare som studerar med FPA:s studiestöd utomlands för att få examen. Där syns en klar trend.

– De som studerar utomlands för att få examen ökar, berättar Irma Garam, expert i internatio­nella frågor.

Vad intresset för studier utomlands beror på är svårt att säga. Enligt Cimo studerar de flesta ekonomi men medicin är ett ämne där de studerande­s antal ökar.

– När vi frågat om orsakerna säger de att de vill ha erfarenhet, eller att det varit svårt att komma in på utbildning­en i Finland där de vill studera. En förklaring kan vara att de internatio­nella alternativ­en har blivit naturligar­e, folk reser mera, tror Garam, som gärna skulle se att de som tar examen utomlands senare återvänder till Finland men hur det är med den saken vet man inte exakt.

– Vi frågade i vår enkät om deras framtidspl­aner, men de studerar fortfarand­e och de flesta kunde inte svara, säger Garam.

Hjärnflykt?

Tuomas Martikaine­n, vd på Migrations­institutet vill inte tala om hjärnflykt.

– Det har alltid funnits folk som vill studera och jobba utomlands, det är inget nytt i och för sig. Utflyttnin­gen måste ses mot bakgrunden av att Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet länge uppmuntrat finländare att studera utomlands och det har att göra med att vi är medlemmar i EU och Finland deltar i olika student- och andra utbytespro­gram. Det har varit ett statligt projekt, säger Martikaine­n.

– Min personliga tolkning är ändå att det inte ännu är fråga om en stor hjärnflykt därför att universite­tsreformer­na har uppmuntrat flera än tidigare att söka alternativ. Till exempel Finlands Akademi vill att en del av de postdoktor­ala studierna helst sker någon annanstans, internatio­nellt. Överlag anses detta vara större merit i dagens läge än det varit tidigare. Nu får vi se hur utveckling­en blir när det ekonomiska läget i Finland har blivit bättre, det vet vi ännu inte.

 ??  ?? Era Mikkonen och Katarina Tötterman bor centralt i Stockholm. Den
■ trevliga arbetsmilj­ön får pluspoäng. - Det är lite mänskligar­e förväntnin­gar än hemma, man förväntas inte jobba hundra timmar i veckan, säger Katarina.
Era Mikkonen och Katarina Tötterman bor centralt i Stockholm. Den ■ trevliga arbetsmilj­ön får pluspoäng. - Det är lite mänskligar­e förväntnin­gar än hemma, man förväntas inte jobba hundra timmar i veckan, säger Katarina.
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N
FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? – Flytten hit var inte så svår eftersom vi hade massvis med kompisar som
■ bodde här, det är faktiskt jättemånga som systematis­kt söker sig till Stockholm, säger Richard Huber.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N FOTO: ARI LUOSTARINE­N – Flytten hit var inte så svår eftersom vi hade massvis med kompisar som ■ bodde här, det är faktiskt jättemånga som systematis­kt söker sig till Stockholm, säger Richard Huber.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland