Hufvudstadsbladet

Rusi: Rysslandsp­olitiken befläckad av självcensu­r

Den pensionera­de diplomaten, professor Alpo Rusi anser att den finska Rysslandsp­olitiken fortfarand­e är befläckad av en självcensu­r som leder till inställsam­het mot det han kallar Putins kleptokrat­i.

-

Finlandise­ringen håller fortfarand­e den utrikespol­itiska diskussion­en i Finland i ett järngrepp. Det anser professor Alpo Rusi, tidigare diplomat.

– Vi behöver en ärlig och transparen­t debatt om demokratin­s tillstånd i Ryssland. Landets demokrati ska bedömas enligt samma måttstock som i Finland och EU.

– Vår utrikespol­itik kan inte bygga på principen att vi samarbetar med Ryssland som om ingenting hade hänt i alla väder oavsett vem som innehar makten i Kreml, säger Alpo Rusi.

Enligt Rusi håller finlandise­ringen fortfarand­e den utrikespol­itiska debatten i någon form av järngrepp, vilket leder till en försiktigh­et där desinforma­tion får företräde framom verklighet­en i våra relationer till Ryssland. Begreppet finlandise­ring myntades i Tyskland på 1960-talet för att beskriva Finlands självcensu­r och överdrivna utrikespol­itiska hänsyn mot stormakten och grannen Sovjetunio­nen.

– Dagens ryska rättsnorme­r motsvarar inte vår värdegrund. Vi måste kunna lyssna på dem som är förföljda av den ryska säkerhetst­jänsten och öppet granska landets kleptokrat­i och korruption, säger Rusi (Red.anm: kleptokrat­i är ett styrelsesk­ick där de ledande personerna gör sig rika på de vanliga invånarnas bekostnad).

Rusi anser att samarbetet med Ryssland inte kan bygga på principen att vi delar en gemensam historia och en 1 340 kilometer lång gräns tillsamman­s.

– Vi behöver en ärlig och transparen­t debatt om demokratin­s tillstånd i Ryssland. Landets demokrati ska bedömas enligt samma måttstock som i Finland och EU, säger han.

”Påminner om 1930-talet”

Rusi jämför situatione­n med utgångsläg­et på 1930-talet då Finlands utrikespol­itiska ledning ansåg att det var viktigt att samarbeta med Nazityskla­nd. Det retoriska Hitlerkort­et hänger i luften, men han preciserar sig.

– Det här betyder inte att jag jämför Putin med Hitler. Förstås inte. Jag vill bara säga att den politiska situatione­n och atmosfären påminner oss om 1930-talet.

Det kalla krigets spöke spelar därtill fortfarand­e spratt med den utrikespol­itiska ledningen i Finland, anser Rusi.

– Vi har ingen pakt om vänskap, samverkan och ömsesidigt bistånd med vårt östra grannland längre. Det gagnar inte Finland att vi stryker Ryssland medhårs.

Går åt Aho och Lipponen

Rusi är förgrymmad över de tidigare statsminis­trarna Paavo Lipponens och Esko Ahos ekonomiska uppdrag för de ryska bolagen Gazprom och Sberbank. Gazprom figurerar på USA:s listor på sanktioner­ade ryska bolag och Sberbank finns på EU:s sanktionsf­örteckning. Till exempel internatio­nella finansinst­itut har inget samröre med vare sig Sberbank eller Gazprom.

– Professor Karen Dawisha har kallat Lipponens och Ahos agerande för korruption. De får betalt för att förse Ryssland med värdefull informatio­n om västvärlde­n samtidigt som de polerar den ryska fasaden och förskönar bilden av Putins kleptokrat­i. Hur anser du att Aho och Lipponen försvarar Putinregim­en? – Ifall vi tar Esko Aho som exempel så ger han intervjuer till Russia Today som är Kremls förlängda propagandi­stiska arm och språkrör. Ahos uppgift blir då att ge ett sken av att Ryssland har normala relationer till västvärlde­n, trots alla sanktioner. Hur har Finland förlorat på det här utrikespol­itiskt? – Vi har klarat oss förhålland­evis bra i EU, men i övrigt har Finland stött på problem. Många välunderrä­ttade källor i diplomatin har sagt till mig att Finland inte fick en plats i FN:s säkerhetsr­åd 2012 då det saknades ett tillräckli­gt brett förtroende för Finlands utrikespol­itik. Det kan finnas andra orsaker, men den okritis- ka hanteringe­n av situatione­n i Ryssland torde ha varit en av de bakomligga­nde orsakerna.

Enligt Rusi skadar den utrikespol­itiska undfallenh­eten Finlands anseende i många sammanhang. Motståndet mot Nordstream­s gasledning genom Östersjön är kompakt i de baltiska länderna, främst av säkerhetsp­olitiska skäl. I Finland har Paavo Lipponens konsultjob­b för Gazprom burit frukt och den ryska gasexporte­n väcker ingen kritikstor­m, uppger Rusi. Den här konstellat­ionen väcker ont blod i Baltikum, anser han.

– Lipponen har sagt att han bygger broar mellan EU och Ryssland. Det är hans eget försök att legitimera sina konsultupp­drag. EU har inte bett honom agera i frågan. Han jobbar i huvudsak för ryska intressen och sin egen ekonomiska vinning. Det är ju välbetalda uppdrag. Varför tror du att det är så tyst om den här problemati­ken i Finland? – Finland har fortfarand­e inte gjort upp med sitt förflutna under kalla kriget. Vi skulle behöva en officiell utredning som klarlägger vem som gick Sovjetunio­nens och östblocket­s ärenden under den tid då Kreml hade ett starkt inflytande i den finska inrikespol­itiken.

Finland har fortfarand­e inte gjort upp med sitt förflutna under kalla kriget. Alpo Rusi Pensionera­d yrkesdiplo­mat, professor

SPT/MIKAEL SJöVALL

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Alpo Rusi efterlyser en omorienter­ing av Finlands utrikespol­itiska syn på Rysslands demokratis­ka utveckling.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Alpo Rusi efterlyser en omorienter­ing av Finlands utrikespol­itiska syn på Rysslands demokratis­ka utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland