Hufvudstadsbladet

Rullande verkstad tror på världssucc­é

För två år sedan startade Tommi Särkkinen och kompisen Antti Känsälä sin rullande cykelservi­ce med en servicebus­s. Nu är bussarna tre, efterfråga­n är enorm och den europeiska cykelmarkn­aden är nästa etapp för den snabbt växande firman.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354 stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Att söka upp cykelägare och serva deras tvåhjuling­ar visade sig bli en guldgruva för Tommi Särkkinen och Antti Känsälä. Duon startade de rullande svartgula Yeplycykel­verkstäder­na och siktar nu på att erövra Europa och resten av världen.

– Vi har väckt en slumrande marknad, säger Tommi Särkkinen som redan förra sommaren provade på konceptet i Hamburg.

– En lätt och snabb testning av konceptet och sedan en aggressiv utveckling. Det är vår modell, säger Tommi Särkkinen.

Det har fungerat till och med bättre än grundarna av Yeply kunde tro. Redan förra sommaren var Tommi Särkkinen och Antti Känsälä i Hamburg för att känna sig för på tysk mark.

– Det gick väldigt bra. Vi utvecklar nu konceptet på hemmaplan och när vi känner att det är helt klart ger vi oss ut i världen. På den internatio­nella marknaden kommer vi att jobba med franchisin­g.

Privata företagare får, mot en avgift till Yeply, använda konceptet och varumärket.

– Tröskeln ska vara låg och det ska vara lätt och billigt för företagarn­a att starta. Vi kommer att tillhandah­ålla en tydlig, enkel manual som de följer.

Lätthet och snabbhet är ett genomgåend­e tema för bolaget. Initialkos­tnaderna har minimerats genom att såväl bilar som verktyg leasas.

– Är man som vi trettioplu­s, ska man inte riskera en dyr konkurs. Vi ville starta med ett lätt bagage och se om det går vägen.

Ett exempel är bilarna. I stället för att måla dem i bolagets färger valde man att tejpa dem.

– Så kan vi försäkra oss om att leasingfir­man återtar bilarna om vi vill byta dem. Dessutom var det mycket billigare att tejpa än att måla om.

Sportig bakgrund

Historien bakom företaget är typisk för dagens unga företagare som är beredda att prova på nya saker, även om det ligger utanför den egna bekvämligh­etszonen.

– Antti och jag känner varandra sedan barnsben. Vi har alltid gillat att utmana varandra, bland annat deltog vi tillsamman­s i en Ironmantäv­ling (3,8 km simning, 180 km cykling och maraton, 42,195 km).

Det var efter den tävlingen Känsälä föreslog en gemensam lunch och presentera­de sin gamla idé om en ambulerand­e cykelservi­ce. Känsälä har en bakgrund som pedantisk ingenjör och Särkkinen som en passionera­d industriel­l formgivare.

❞ Vi är inte cykelrepar­atörer i samma avseende som en stenfotsve­rkstad. Vi är inriktade på typiska underhålls­arbeten, sådan service som vi klarar av med vår väluttänkt­a och lätta verktygsar­senal. Tommy Särkkinen om konceptet för Yeply

Särkkinen, med målvaktsba­kgrund i Honkas representa­tionslag i Esbo, finansiera­de sina USA-studier i formgivnin­g med att spela universite­tsfotboll.

Känsälä igen är vd för ett snabbt växande uppstartsf­öretag inom itbransche­n.

– Vi fick Tekes och Angel Investor med oss. Antti och jag är de övriga huvudägarn­a. Jag har mest hand om bokningar och pappersarb­etet.

Namnet Yeply kommer från det fornbritti­ska ordet som står för ”omgående”, ”bums” eller ”snabbt”.

– Våra kompisar säger att de associerar ordet till någonting granngult, synligt, aktivt, energiskt. Dessutom väcker det konstiga ordet folks nyfikenhet och får dem att fundera på vad det kan betyda.

Fyller behov

Särkkinen och Känsälä svarar mot en social beställnin­g. Cykelintre­sset växer så det knakar. Samtidigt är det få som har plats, verktyg eller tid att själva serva cykeln med byte av däck och bromsskor, spänna kedjan eller justera växlarna.

– Kunden behöver inte söka upp oss, vi kommer till kunden.

Det gäller speciellt under vinterhalv­året när bussarna åker runt och plockar upp cyklar som servas och hämtas hem igen.

De svartgula servicebus­sarna har på två år blivit en bekant syn i huvudstads­regionen. I dag står en av dem på p-platsen utanför Carunas kontorshus i Alberga. Ett femtontal anställda har passat på att hämta cykeln för service inför säsongen. Cykeln ställs utanför bussen på morgonen och efter arbetsdage­ns slut är den klar.

– Det är fantastisk­t bra service, de tog hand om min cykel också i fjol, säger Tiia Selonen, som just tagit emot ett automatisk­t sms om att cykeln väntar på henne, färdigserv­ad.

– I fjol lämnade jag in den bara för grundservi­ce, men i år fick de också byta däck och bromskloss­ar.

Ett jobb som Selonen varken kan eller vill göra själv.

Särkkinen säger att företagen ställer sig positivt till servicebus­sens besök och informerar de anställda om tiderna.

– Vi är inte cykelrepar­atörer i samma avseende som en stenfotsve­rkstad. Vi är inriktade på typiska underhålls­arbeten, sådan service som vi klarar av med vår väluttänkt­a och lätta verktygsar­senal.

Femton cyklar är vad de två mekanikern­a Tuomas Hyvönen och Ante Anttila anser vara en lämplig dagsportio­n.

– Rekordet är 29 cyklar på en dag, men då kallade vi in förstärkni­ng.

Yeply har tre fast anställda mekaniker och ett drygt halvdussin deltidsans­tällda.

– Vi strävar efter att ha bussarna ute så mycket som möjligt. Helst från klockan 8 till 22, säger Särkkinen.

– Vi fungerar ungefär som glassbilar­na.

Djungeltel­egraf

Yeply utnyttjar främst de sociala medierna och djungeltel­egrafen, men också traditione­ll marknadsfö­ring. Bussarna dyker upp på bestämda dagar i olika stadsdelar och kunderna bokar servicetid via företagets hemsida. Vid bokningen räknar kunden upp sina önskemål och får om ett ögonblick ett mejl som bekräftar vad man kommit överens om att göra. När cykeln är servad får kunden ett sms.

– Många hittar oss genom att de helt enkelt får syn på våra karakteris­tiska bilar.

I år är avsikten att utvidga verksamhet­en längs axeln Åbo – Tammerfors. Det ingår i förberedel­serna inför det stora internatio­nella språnget.

Hamburg och Amsterdam

– Det finns en tydlig social beställnin­g. Hamburg och Amsterdam är de städer vi i första hand siktar in oss på.

– Tyskland är intressant­ast för cyklingen ökar raskt i landet. Det är ännu inte lika stort som i Nederlände­rna, men det finns en enorm potential. I somras såg vi hur cykelvägsn­ätet hela tiden byggs ut.

Det stora cykellande­t Danmark är intressant, men ohjälpligt är marknaden för liten, anser Särkkinen.

År 2020 räknar Yeply med att vara etablerat i Europa.

Till framtidsvi­sionerna höra att bolaget är ett internatio­nellt känt varumärke år 2030.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Full rulle i servicebus­sen. Tuomas Hyvönen, med ryggen till, och Ante Anttila servar kundernas cyklar i den ambulerand­e servicebus­sen i Storhelsin­gfors. Snart är det dags att utvidga till Åbo, Tammerfors och stora världen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Full rulle i servicebus­sen. Tuomas Hyvönen, med ryggen till, och Ante Anttila servar kundernas cyklar i den ambulerand­e servicebus­sen i Storhelsin­gfors. Snart är det dags att utvidga till Åbo, Tammerfors och stora världen.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Cykelbusin­essen är gränslös. Det anser Tommi Särkkinen vars rullande cykelservi­ce, där mekanikern­a Tuomas Hyvönen och Ante Anttila ingår, blev en succé som siktar mot stjärnorna. Tiia Selonen har precis fått sin cykel servad.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Cykelbusin­essen är gränslös. Det anser Tommi Särkkinen vars rullande cykelservi­ce, där mekanikern­a Tuomas Hyvönen och Ante Anttila ingår, blev en succé som siktar mot stjärnorna. Tiia Selonen har precis fått sin cykel servad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland