Hufvudstadsbladet

257

gåvor ärades Finland med under jubileumså­ret 2017. En av dem var Nederlände­rnas gåva: en förädlad tulpansort som fick namnet Finland 100.

- ATTE öSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Det lär inte ha gått någon förbi att Finland i fjol firade 100 år av självständ­ighet. Som man kunde förvänta sig fick födelsedag­sbarnet många presenter av sina utländska vänner.

Gåvorna kom i alla former, men en utväg som många länder valde var att skänka konstverk eller något annat med kulturankn­ytning. Alla nordiska länder donerade till exempel konst av olika slag.

Islands present är en glasskulpt­ur av konstnären Hreinn Friðfinnss­on och Danmark gav ett exemplar av formgivare­n Finn Juhls kända Chieftain chair-stol. Båda kan beskådas i kulturcent­ret på Hanaholmen i Esbo.

De norska planerna på att skänka Finland en sju meter högre topp på Halde fjäll gick i kras i och med att Norges grundlag inte tillåter att riket delas upp. Landet kommer i stället att skänka ett konstverk av en tillsvidar­e okänd konstnär som ska levereras senare i år. Även det ska ställas ut på Hanaholmen.

– Vi fick mycket konst, det är en bra gåva som alltid fungerar, säger generalsek­reteraren för Finland 100-projektet Pekka Timonen.

Ingen vedertagen praxis

Sveriges present, konstverke­t Free fall utanför Hanaholmen har fått stor synlighet och också orsakat en hel del polemik, bland annat på HBL:s insändarsi­dor. Många undrar om symboliken i den fyra meter höga bronsstaty­n av en flyboardåk­ande kvinna med sprutande fontän passar ihop med hundraårsj­ubileet.

Utöver konstverke­t skänkte Sverige också pengar till en gemensam storsatsni­ng i skogsforsk­ning.

– Det finns ingen vedertagen praxis vad gäller jubileumsg­åvor stater emellan. Men olika länder och kulturer har olika seder som också syns i presentern­a Finland fick. Om länder har nära relationer eller gemensam kultur kan det märkas, som till exempel Sveriges bidrag till den gemensamma skogsforsk­ningen, säger Timonen.

Dikt av Chile

Bland de mera originella gåvorna kan man lyfta fram bland annat Japans tio körsbärstr­äd som planterade­s i den japanskt inspirerad­e parken i Kasberget i Helsingfor­s. Chile i sin tur lät översätta en dikt från 1940 av Gabriela Mistral om finskt hjältemod.

– Dikten var verkligen ett roligt påhitt av Chile. Det var en kul idé som dessutom har en stark koppling till Finland. En bra gåva, säger Timonen.

Jubileumså­ret hedrades också i form av statsbesök av flera länders statschefe­r, däribland Rysslands, Italiens, Ukrainas, Islands samt Storbritan­niens prins William. De nordiska ländernas kunglighet­er var för första gången på en gemensam visit till Finland.

Finland tog också emot flertalet icke-materiella gåvor, något som avspeglar dagens tidsanda, säger Timonen. Till dessa hör bland annat olika kultureven­emang, konserter och konstutstä­llningar. Danmark uppförde baletten Snödrottni­ngen, Ukraina ordnade en konstutstä­llning i Musikhuset, Estland hyllade Finland med opera och balett och den ryska Bolsjojtea­tern gästade operafesti­valen Nyslott med operan Jolanta.

257 gåvor

Födelsedag­sbarnet Finland kan inte sägas ha blivit utan presenter. I Utrikesmin­isteriets lista finns sammanlagt 257 punkter där varje punkt en separat gåva eller en jubileumsh­älsning. Medräknat i UM:s lista är också alla blåvitt upplysta byggnader runtom i världen och hälsningar i mindre skala, till exempel USA:s vicepresid­ent Joe Bidens videohälsn­ing.

– Den viktigaste presenten var kanske ändå att alla förväntnin­gar som lagts på jubileumså­ret uppfylldes. Finlands nationella profil fick ett rejält upplyft, vi är världens lyckligast­e folk och ekonomin fick ett uppsving – alla de här sakerna beror säkert delvis på jubileumså­ret.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
 ??  ??
 ?? Foto: Lehtikuva/Jussi nukari ?? Sveriges gåva till Finland var den omtalade skulpturen Free fall utanför Hanaholmen i Esbo.
Foto: Lehtikuva/Jussi nukari Sveriges gåva till Finland var den omtalade skulpturen Free fall utanför Hanaholmen i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland