Hufvudstadsbladet

Lejonen gav inte Sydkorea en chans

Storstjärn­orna Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen visade direkt att de är lejonens ledande spelare då laget inledde VM med en storseger över ett svagt Sydkorea.

- TEXT: FILIP SAXéN FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Finland körde över Sydkorea i VM-premiären. Slutsiffro­rna 8–1 talar sitt tydliga språk.

Men det som var både mer glädjande och viktigare än den stora segern var att det var stjärnspel­arna, den nya generation­ens superlejon som klev fram och tog för sig då VM körde i gång.

Speciellt Carolina Hurricanes-duon Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen var på strålande spelhumör – något som är oerhört viktigt med tanke på fortsättni­ngen av turneringe­n.

Under den dryga första halvan av matchen höll Aho och Teräväinen lekstuga i sydkoreane­rnas zon och noterades för fyra poäng var då Aho nätade två och Teräväinen en gång. Kedjans tredje länk Veli-Matti Savinainen lyckades också i målskyttet i VM-premiären.

Då stjärnorna är i gång i turneringe­n är det också lättare för de övriga spelarna att följa ledarnas exempel och ta för sig.

– Vår kedja spelade bra i dag och vi klarade av att skapa mycket framåt. Det här var en bra erfarenhet för oss att få spela matchen tillsamman­s och göra det bra. Men vi kan inte vara nöjda med det här utan vi måste fortsätta bättra på vårt spel, säger Aho.

Hans uttalande beskriver väl hurdan perfektion­ist han är. Aho gör sin tredje VM-turnering trots att han bara är 20 år gammal och han har ett poängsnitt på över en poäng per VM-match (22 poäng på 21 matcher). Efter 2+2 i öppningsma­tchen i vår kunde en del spelare slå sig för bröstet – men Aho blickar hellre framåt och försöker hitta saker som han och kedjan kan bli bättre på.

Men samtidigt medger han att det är viktigt för honom själv och för de övriga stora namnen i laget att lyckas i målskyttet direkt i inledninge­n.

– Det är klart det känns bra att göra mål eller noteras för poäng. Självförtr­oendet stiger av att man lyckas och man känner sig bättre. Men samtidigt ska man minnas att det är lagets bästa som kommer på första plats och att laget är det viktigaste, säger Aho.

Tränaren Lauri Marjamäki hade ett enkelt val att para ihop Aho och Teräväinen i samma kedja då duon spelat tillsamman­s i NHL den här säsongen och gjort det på ett synnerlige­n effektivt sätt. I den sista träningsma­tchen inför VM placerade landslagst­ränaren Savinainen bredvid Carolina-spelarna och draget har visat sig vara mycket bra idé.

– Det här var andra matchen vi spelade tillsamman­s och samarbetet fungerar bra. Det är klart att det hjälpte i dag då vi fått spela och träna tillsamman­s lite, säger Aho.

– Men samtidigt ska vi, som jag sade, inte nöja oss med det här utan jobba hårt varje dag för att bli bättre hela tiden.

Aho och Teräväinen kommunicer­ar väldigt mycket med varandra på isen och på bänken. Inför varje tekning, efter varje byte och under varje spelavbrot­t kan man se duon småprata med varandra och det är lätt att se att de trivs med att spela tillsamman­s. Aho säger ändå att det inte var direkt avgörande för hans jakande svar till VM-spel att han visste att Teräväinen också är på väg till VM i Danmark.

– Det är klart att det spelar en roll då vi har spelat bra tillsamman­s och då vi har en så bra känsla av att spela ihop. Men det var nog inte den enda avgörande faktorn för mig, säger Aho.

Väl i VM visade duon direkt upp sig på bästa tänkbara sätt. Och med tanke på Ahos tankar och kommentare­r efter braksegern och de egna fyra poängen i inlednings­matchen har vi bara sett början av vad de fantastisk­a Carolina-lirarna kan bjuda på.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland