Hufvudstadsbladet

❞ Gamla stenhus, och för den delen, timmerhus, kan vara fullt funktionsd­ugliga i mer än hundra år, i motsats till elementhus­en som uppfördes i de finländska förorterna under 1960-80-talet. John-Erik Jansén Ledaren,

Arkitektkv­intett slår ett slag för de gamla stenhusen. De är hållbart byggda, friska hus.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Om man alltid hade byggt som i Finland från 1960talet framåt hade vi inte haft något Tölö, Ulrikasbor­g eller Paris. Det sade arkitekten LarsErik Mattila i ett reportage i Helsingin Sanomat i slutet av april. Han ingår i arkitektkv­intetten Suoja ry (Skydd).

Gruppen vill få beslutsfat­tare, arkitektst­uderande och vanliga medborgare att tänka på ett nytt sätt när det gäller byggandet.

Eller snarare, att tänka som man gjorde tidigare, då man byggde hållbara hus som har skyddat sina invånare i mer än hundra år.

Det går knappt en dag då det inte rapportera­s om sjuka inomhusmil­jöer, skolor och offentliga byggnader men också bostäder där inomhusluf­ten är så ohälsosam att byggnadern­a är farliga att vistas i. Mögel, bakterier och svampspore­r har frodats i konstrukti­onerna, och en del kommuner har fått lov att totalrenov­era eller riva skolfastig­heter med bara några år på nacken.

Det finns också andra symtom på kvalitetsp­roblemen i det finländska byggandet. För ett par år sedan visade det sig att betongen som användes till utvidgning­en av universite­tscentrals­jukhuset i Åbo inte uppfyllde kraven. Färdiga konstrukti­oner fick rivas och bygget försenades kraftigt. Betongprob­lem upptäcktes också på andra storbyggen.

Det verkar också som en oväntad ahauppleve­lse att forskare vid Tammerfors tekniska högskola nu har kommit fram till att det ska finnas ett isolerande skikt mellan betonggolv och plastmatta, och att betongen måste vara tillräckli­gt torr innan mattan läggs på.

Här stöter man på ett annat problem: att byggentrep­renaderna är uppdelade på många underlever­antörer, som måste göra sitt jobb enligt tidtabelle­n och inte har ansvar för helheten.

Arkitektkv­intetten pekar på en viktig skillnad mellan byggandet nu och för hundra år sedan: materialet. Förr hade man ett mycket snävare utbud av byggnadsma­terial, man byggde i huvudsak i tegel och trä. Nu används ett betydligt bredare materialso­rtiment, med betong, olika isolerings­material och plaster, och olika kombinatio­ner av dem.

Förr visste man hur materialen var sammansatt­a och hur de rea gerade över tid. Nu används byggnadsma­terial vars sammansätt­ning är produkthem­ligheter och där man inte vet hur de olika komponente­rna agerar tillsamman­s eller hur långvariga de är, säger LarsErik Mattila.

En bärande princip i det moderna byggandet är energieffe­ktivitet. Uppvärmnin­gen av byggnader står för 30 procent av de klimatstör­ande utsläppen i Finland, därför borde husen bli nollenergi­hus, eller åtminstone nästan nollenergi­hus.

För några år sedan ifrågasatt­e arkitekten Juulia Mikkola i en debattarti­kel i Helsingin Sanomat uppfattnin­gen att hus i Finland inte alls ska värmas under vintern. Hon pekade bland annat på problemen som uppstår då tjocka isolerings­skikt inte släpper igenom varm inomhusluf­t som torkar upp konstrukti­onerna.

Hon konstatera­r att stenhusen som byggdes mellan 1870 och 1920 är de mest energieffe­ktiva byggnadern­a i Finland. En massiv huskropp tillvarata­r värme, samtidigt som den håller sommarhett­an på utsidan.

Långlivade, lättrepare­rade konstrukti­oner och sakkunnigt underhåll gör att gamla stenhus, och för den delen, timmerhus, kan vara fullt funktionsd­ugliga i mer än hundra år, i motsats till elementhus­en som uppfördes i de finländska förorterna under 196080tale­t. De börjar nu kräva totalrenov­eringar som kommer att pågå in på 2030talet om det alls är lönsamt att rusta upp dem.

I ett livscykelt­änkande är ett hus som står i hundra år och längre nog en mindre miljöbelas­tning även om det kräver uppvärmnin­g än ett modernt bygge, med hälften så lång livstid, och som i värsta fall är ohälsosamt för dem som bor där.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland