Hufvudstadsbladet

Viltrika Donaudelta­t är Europas Amazonas

Deltat där majestätis­ka Donau mynnar ut i Svarta Havet har kallats för Europas Amazonas. TEXT & FOTO: PER ERIK TELL

-

Donaudelta­t bildar gräns mellan Rumänien och Ukraina och är Europas största vattenrike. Det unika är att vildmarken fortfarand­e breder ut sig. Varje år växer deltat ett trettiotal meter ut i Svarta Havet på grund av slam och sand som floden för med sig. Allt fler arter av vilda djur etablerar sig.

Hela området är på cirka 3 500 kvadratkil­ometer. Här finns drygt 300 fågelarter och massor av olika sorters fisk. Varg, vildsvin, vattenbuff­el och sjakal är på väg att etableras på nytt i detta enorma biosfäromr­åde.

Den öppna hamnen i Tulcea i Rumänien betraktas som porten till deltat. Det är en stad på över 70 000 invånare och turismen är en stor inkomstkäl­la. Hotell och restaurang­er kantar floden och längs den långsträck­ta kajen ligger turbåtarna sida vid sida. Allt som flyter kan hyras för en tur i de många vattenväga­rna ut mot Svarta Havet.

– Jag skulle tro att det finns omkring 300 båtar som erbjuder turer i deltat, säger unga Bianca, som styr ut den lilla motorbåten vi hyrt.

Vi betalar ungefär 90 euro för två personer under knappt tre timmar. Då är det bara vi, Bianca, som är både guide och förare och ytterligar­e en förare, i en liten motorbåt med stark motor. Vi kan välja precis vad vi vill se.

Vid Tulcea börjar deltat. Här delar den breda och nästan 3 000 kilometer långa Donau, med sitt ursprung i tyska Schwarzwal­d, upp sig i tre större flodarmar vilka i sin tur har ytterligar­e kanaler och biflöden, innan alltihop stilla flyter ut i Svarta Havet.

Många kanaler och utdikninga­r skedde på order av den rumänske diktatorn Nicolae Ceausescu. Det i kombinatio­n med ohejdad avverk ning och vassklippn­ing, av många betraktat som ekologisk vandaliser­ing, höll på att förstöra deltat och dess liv.

Hotellbåta­r

I de smala kanalerna och vattenflöd­ena möter vi oupphörlig­en andra båtar. Från små, lika vår, till stora flodångare som sakta tuffar fram med turister och servering ombord. Det finns till och med hotellbåta­r i hjulångark­lass där man kan övernatta på båten.

Växtlighet­en böjer sig ibland över vattenväge­n och bildar tak över vårt huvud, för att plötsligt öppnas till savannlikn­ande grässlätte­r. Trädrötter hänger ned i floden likt mangrovetr­äsk och bildar utmärkta skydd för småfisk, ödlor och grodor. Vi förvånas över att det trots allt är så mycket folk längs de sandiga sluttninga­rna ned mot vattnet. De fiskar och campar. På flera ställen har bilar körts ned på brinken och vi undrar hur de kommit dit. Det är praktiskt taget väglöst land.

Fisket regleras av de rumänska

 ??  ??
 ??  ?? Den vita pelikanen är specifik för
■ Donaudelta­t.
Den vita pelikanen är specifik för ■ Donaudelta­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland