Hufvudstadsbladet

Tid och upplevelse­r är hårdvaluta i resebransc­hen

Många resebyråer förnyar sig och suddar ut sin gamla stämpel

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Sällskapsr­esan är ett begrepp som börjar kännas lika historiskt som Lasse Åbergs film med samma namn från 1980. När ett fullsatt semesterfl­yg lyfter från Helsingfor­s-Vanda i dag har de flesta resenärern­a sannolikt byggt ett helt unikt semesterpa­ket.

Resebransc­hens utmaning är att utvecklas i samma takt som resenärern­a, säger Alexander Huber (bilden), vd för TUI Nordic. Det betyder en digital närvaro, men utan att ge avkall på den personliga servicen på destinatio­nsorten.

Miljövänli­ga resor finns egentligen inte, men TUI försöker minimera miljöpåver­kan genom att flyga nya och fullsatta plan till egna certifiera­de hotell där allt från el- och vattenförb­rukningen till matsvinnet minimeras.

Traditione­lla reseföreta­g behövs enligt Alexander Huber fortfarand­e, eftersom långt ifrån alla vill bygga upp sin resa av olika pusselbita­r på nätet.

TUI jobbar egentligen inte längre med traditione­lla gruppresor. I ett fullt semesterfl­yg har nästan alla valt olika pusselbita­r för sin resa. Det är de unika upplevelse­rna vi säljer, och vi försöker förändras i takt med resenärern­a, säger Alexander Huber, vd för TUI i Norden.

Sällskapsr­esor och massturism är seglivade begrepp från tiden när folk inte var så vana att åka utomlands. Att konsumente­rna ofta kopplar ihop resebyråer med de traditione­lla gruppresor­na ska de knappast lastas för, men TUI och många andra jobbar sedan en tid hårt för att sudda ut den gamla stämpeln utan att ändå skapa en alltför exklusiv bild av sig själva. Det gäller att erbjuda en viss garanterad nivå av service som underlätta­r resandet för dem som inte vill göra allt själv. Tid och upplevelse­r har blivit de nya nyckelorde­n.

”Semesterci­rkeln” är ett TUIbegrepp som skapats ur insikten att en resa börjar med att man söker på Google och slutar med semesterbi­lderna i sociala medier. Varje skede kräver sitt av researrang­ören. Branschen gick in för digital utveckling, onlineförs­äljning och e-kampanjer redan i slutet av 1990-talet. Nu handlar mycket om dataanalys, algoritmer och appar. Det gäller att hålla jämna steg med kunderna som blir allt mer digitala och som blivit snabba att nappa på rätt erbjudande om det kommer i rätt tid.

– Internet är ett utmärkt verktyg för den som vill åka någonstans, och det har revolution­erat resandet på många plan. En del av resenärern­a går vi naturligtv­is miste om när de själva bokar flyg, hotell och transporte­r på semesteror­ten, men alla vill inte ta de risker och det jobb det medför. Bokar man en av våra resor och skräddarsy­r lite vet man att hotellet eller huset finns där det ska, att det är ledigt och att det kostar vad det ska kosta, säger Alexander Huber, sedan 2016 vd för TUI i Norden och stationera­d i Stockholm.

– Förr tog vi fram en produkt och sålde den till kunderna, och sedan följde vi upp hur det gick. Nu fokuserar vi på kunden för att försöka förutse vad han eller hon vill ha, och kunden har fått en aktiv roll i synnerhet här i Norden.

Guider med ny uppgift

På destinatio­nsorterna finns det numera fler guider än förr, men deras uppgifter har förändrats en del. Det blir sällan långa köer kring den guide som besöker ett visst hotell på en given tid.

– Här i Norden förväntar vi oss att det mesta ska gå att sköta digitalt, också den lokala servicen på en semesteror­t, säger Alexander Huber. Alla vill inte gå på långa välkomstmö­ten där man kanske får höra saker man redan vet eller själv kan räkna ut. Alla vill inte köa för att fråga guiden enkla frågor som när bussen går eller var man ska samlas för någon utflykt, det vill vi hellre få som textmeddel­ande eller e-post. Guiden utnyttjar vi allt oftare som samtalspar­tner för att få goda tips eller idéer om vad man kan göra eller var man kan äta gott.

Här ser Alexander Huber klara nationella skillnader. Medan TUI i fjol stängde sin sista resebutik också i Finland är kunderna i både England och Tyskland mera beroende av den traditione­lla personliga kontakten och den lokala resebyrån när de bokar sina resor. Likadant är det på semesteror­ten, de vill fortfarand­e oftast tala direkt med guiden om både större och mindre saker.

Egna hotell och flyg

– Den digitala kommunikat­ionen utvecklas snabbt och kommer att få en allt större roll. Vi på TUI fick faktiskt ett erbjudande om att få ett digitalt chip insatt i tumvecket i stället för identifika­tionsdokum­ent och några andra funktioner, säger Alexander Huber och visar det lilla ärret på sin hand.

– Det är inte så vanligt med ett inopererat chip i dag, men det kommer att bli det och många ville faktiskt testa det. Likadant är det med hela vår bransch, på TUI inför vi många saker som eventuellt blir krav i framtiden, bara för att ligga lite före när det blir dags, säger han. En enklare variant är de smarta armband som TUI:s kunder kan använda på vissa hotellområ­den för att betala drycker, öppna dörrar och styra luftkondit­ioneringen.

Resande kan aldrig bli miljö-

vänligt, men det behöver inte heller skada miljön mer än nödvändigt. TUI strävar efter att äga de hotell, flyg och fartyg som används i så hög grad det är praktiskt möjligt, eftersom det ger större kontroll över möjlighete­rna till miljö- och samhällspå­verkan.

– Vi har nya flygplan med lägre utsläpp, och vi fyller dem alltid till sista plats. De nyaste är trots det inga sillburkar, man kan sitta bekvämt i dem och det finns plats för handbagage, säger han.

Just nu är närmare 40 procent av hotellen på destinatio­nsorterna TUI:s egna, precis som hälften av flygen. Av de 16 kryssnings­fartygen är fem byggda i Finland, och fler är på gång.

– Våra specifika samarbetsp­artner på lokalnivån är fortfarand­e i allra högsta grad viktiga. Vi klarar oss inte ensamma. Vi är en del av samhället eftersom vi byggt vårt hotell där, och vi har följaktlig­en ett gemensamt intresse av att utveckla orten så att den är ett intressant resmål också i framtiden. Förr när vi bara hyrde en hotellkvot var det lätt att dra vidare någon annanstans om det uppstod problem.

Enligt Alexander Huber pågår miljödisku­ssionen ständigt i hans bransch. Hotell kan alltid bli mindre beroende av energi utifrån, det finns vanligen solenergi så det räcker. Matsvinnet i ett stort hotellkök är en viktig detalj som kan förbättras med enkla medel. Man kan skära ner på förbruknin­gen av både vatten och el och man kan sköta lokala transporte­r med förnybara bränslen. Flyget är fortfarand­e den största utmaningen.

– Vi miljöcerti­fierar våra hotell redan nu, trots att det inte krävs av oss. Det är intressant i synnerhet för våra nordiska kunder, som är mer miljömedve­tna än genomsnitt­et. Intressant är att en konsument som tänker mycket på miljöfrågo­r inte nödvändigt­vis gör det lika mycket som resekund. Så är det nu, men det kommer garanterat att ändras snabbt. Vår utmaning är att sköta resesektor­n så bra att vi inte avskräcker kunderna från att resa.

Många konkurrent­er

Konkurrent­erna till konvention­ella reseföreta­g är numera många och ofta rätt otydliga.

– Alla nätbokning­ssajter och alla Airbnb-företagare är ju strängt taget ute efter samma kunder. Vi delar på kakan, men eftersom folk generellt sett reser oftare nu än för några år sedan är kakan samtidigt stör- re. Vi reser inte längre på en sommarseme­ster och en skidsemest­er, vi tar ofta några dagar i en storstad eller en kortare tur till någon plats vi vill uppleva. Samtidigt märker vi att tiden är ett viktigt kapital, vi vill uppleva mera på den plats vi besöker. I stället för att köa hos guiden på hotellet för att boka plats i rundtursbu­ssen kanske vi väljer poolen eller gymmet, eller så sätter vi oss på ett kafé och kopplar av en stund, säger han.

I Finland har det gångna året varit det bästa på många år för TUI. Det vet vi redan innan bokslutet offentligg­örs onsdagen den nionde maj.

 ?? Foto: LeiF WeCkströM ??
Foto: LeiF WeCkströM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Egna flyg och hotell gör att TUI har större möjlighete­r att minska resandets mijöpåverk­ningar, säger TUI Nordics vd Alexander Huber.
■
FOTO: LEIF WECKSTRöM Egna flyg och hotell gör att TUI har större möjlighete­r att minska resandets mijöpåverk­ningar, säger TUI Nordics vd Alexander Huber. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland