Hufvudstadsbladet

Ploggning gör naturen och konditione­n gott

Vad får man om man kombinerar skräpplock­ning med joggning? Svar: ploggning. Nu har trenden som började i Sverige kommit till Finland med besked. Den är bra både för naturen och löparen.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Kaisa Haverinens gren är orienterin­g. Nu ger ploggning henne inspiratio­n för motioneran­de också i stadsmiljö.

Vad det handlar om? Jo, joggning kombinerat med skräpplock­ning – en svensk fluga som har landat i Finland.

Med springtrik­åer på benen och plastkassa­r i händerna startar de sin runda. Efter trekvart är flera säckar fulla med skräp, och samtidigt har kroppen fått fysisk träning.

Och precis det är avsikten med ploggning, ett begrepp som den svenska multisport­aren Erik Ahlström sägs ha uppfunnit. För drygt ett år sedan startade han en grupp i Stockholm som joggar och plockar skräp, och sedan dess har ploggninge­n blivit något av en världstren­d, omskriven bland annat i Washington Post. Den har spridit sig till Norge, Portugal, Filippiner­na … och också Finland.

Ett femtontal personer möter upp vid Lappvikens sjukhusomr­åde i Helsingfor­s till en första gemensam start den här soliga söndagen, och på flera andra håll i Helsingfor­s och runtom i landet ordnas likadana ploggnings­turer samtidigt.

– Om det här drar nytta av löpgalning­arnas energi så är det bra, säger Tage Svenfelt.

Han springer ett halvmarato­n ungefär varannan vecka och tänker sig att skräpplock­andet ger rytm, som en naturlig intervallt­räning. – Det blir vinn-vinn. Kaisa Haverinen, som trivs bäst i orienterin­gsskogen, räknar med att stadslöpni­ngen så här blir intressant­are för henne.

Sociala medier

Det finns uppgifter om att plockandet ökar effektivit­eten – tänk knäböj – och att ploggning därför bränner mer kalorier än enbart joggning. Det finns också de som tar det hela ett steg längre och lägger till rörelser.

De som springer ut kring Sandudd i Helsingfor­s är så pass ivriga att skräpplock­ningseleme­ntet dominerar. På bara några minuter är plastkassa­rna fyllda, och de byts ut till stora sopsäckar.

– Nu far vi till Gräsviken, där satt det säkert mycket ungdomar i går. Det är bättre att vi plockar upp skräpet än att det flyger i havet, säger Tage Svenfelt.

Johanna Kohvakka är den som håller i arrangeman­get som en del av föreningen Yhteismaas Städdag (Siivouspäi­vä).

– Meningen är att det ska bli coolt att samla skräp under löprundan.

Att man ploggar tillsamman­s ger samhörighe­t, men tanken är också att man ska kunna göra det på egen hand under sin vanliga tur. Sparrning kan man få av att lägga ut en bild på sina fynd på sociala medier. Hashtaggen #plogging ger många träffar.

Ingen nyhet?

Bland dem som är med på premiärrun­dan finns några riktiga skräpplock­ningsveter­aner. Marja Rikaniemi har samlat skräp under sina löp- och vandringst­urer redan i många år och Tuula-Maria Ahonen har grundat rörelsen Ett skräp om dagen.

De gör sig lite lustiga över svenskarna­s förmåga att göra en så naturlig sak till ett fenomen. Ja, de är skickliga på marknadsfö­ring i grannlande­t, konstatera­r de två.

– Men all reklam för den goda saken skull är förstås bra, säger Rikaniemi.

Hon bär ofta en påse med sig, men kan under joggningen också plocka upp så mycket skräp hon får att rymmas i en näve. Det lägger hon sedan direkt i en skräpkorg – vilket har fått henne att inse hur glest utplacerad­e de ofta är.

Den första söndagen i månaden under sommaren kommer Städdagen att ordna gemensamma ploggnings­turer. Nästa gång ska strategin enligt Johanna Kohvakka finslipas så att det blir mer ren löpning också. Hon påminner om att det är fritt fram för vem som helst att syssla med ploggning. I Noux nationalpa­rk i Esbo träffas till exempel ett gäng regelbunde­t.

– Det ska inte längre vara genant att plocka skräp.

 ??  ?? Foto: NikLas MeLtio
Foto: NikLas MeLtio
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? ■
Kaisa Haverinen (t.v.), Tuula-Maria Ahonen, Jari Peltoranta och Tage Svenfelt hinner inte jogga många hundra meter innan de har samlat en hel del skräp kring Lappvikens sjukhus vid Sandudd i Helsingfor­s.
FOTO: NIKLAS MELTIO ■ Kaisa Haverinen (t.v.), Tuula-Maria Ahonen, Jari Peltoranta och Tage Svenfelt hinner inte jogga många hundra meter innan de har samlat en hel del skräp kring Lappvikens sjukhus vid Sandudd i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Johanna Kohvakka delar ut plastpåsar till dem som deltar i den gemensamma ploggnings­rundan. Marja Rikaniemi (t.v.) är något av en veteran som gjort det till en vana att plocka skräp när hon joggar.
FOTO: NIKLAS MELTIO Johanna Kohvakka delar ut plastpåsar till dem som deltar i den gemensamma ploggnings­rundan. Marja Rikaniemi (t.v.) är något av en veteran som gjort det till en vana att plocka skräp när hon joggar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland