Hufvudstadsbladet

Professor i arbetsrätt: Minna Helle var jävig

Den tidigare riksförlik­ningsmanne­n Minna Helles roll i byggnadsbr­anschens arbetstvis­t får en ny vändning. Seppo Koskinen, som är professor i arbetsrätt, anser att Helle var jävig i förhandlin­garna. Helle är själv av helt annan åsikt.

- SPT

Enligt Seppo Koskinen borde Minna Helle inte ha förhandlat om arbetsvill­koren för sitt nya jobb på arbetsgiva­rorganisat­ionen Teknologii­ndustrin samtidigt som hon medlade i tvisten om ett nytt kollektiva­vtal för byggnadsbr­anschen där hennes nya arbetsgiva­re var en av förhandlin­gsparterna, uppger Yle.

Koskinen anser att Helles sorti och karriärkli­v till arbetsgiva­rparten är problemati­sk med tanke på riksförlik­ningsmanne­ns neutralite­t.

Byggnadsfö­rbundet anklagade på lördagen Helle för bristande neutralite­t på grund av sammanblan­dade roller under pågående förhandlin­gar. Enligt Byggnadsfö­rbundets ledning hade Helle förbundit sig till arbetsgiva­rens lönekrav. Helles karriärkli­v till Teknologii­ndustrin har också väckt ont blod.

– Det är mycket möjligt att förhandlin­garna om hennes egen rekryterin­g kan ha påverkat medlingen om ett nytt kollektiva­vtal, säger Koskinen i Yles intervju.

Han anser att det är särskilt förkastlig­t att Helle har avlägsnat sig mitt under pågående förhandlin­gar för att bädda för sin egen ställning som direktör på Teknologii­ndustrin.

– Man förhandlar inte om nya jobb mitt under en pågående mandatperi­od som riksförlik­ningsman. Hon borde ha jävat sig själv, säger Koskinen.

Enligt Koskinen har riksförlik­ningsmanne­ns ämbete och institutio­n fått sig en törn på grund av det inträffade. Han efterlyser därför klarare spelregler och bättre transparen­s för att undvika motsvarand­e jäv i framtiden.

”Jag var objektiv”

Minna Helle tillbakavi­sade Byggnadsfö­rbundets anklagelse­r i går.

– Jag var objektiv även i denna medling, liksom i alla andra. Medlingen framskred inte då det begav sig eftersom det fanns alltför stora meningsski­ljaktighet­er mellan fackförbun­det och arbetsgiva­rna, skriver Hellepå Twitter.

– Jag berättar mer om mitt byte av jobb i Yles A-Studio på måndag, skriver Helle.

Teknologii­ndustrins vd Jorma Turunen anser att riksförlik­ningsmanne­ns jobb inte kan vara ett fängelse som spärrar vägen för andra jobb.

– Det är förargligt att Minna Helles anställnin­g på Teknologii­ndustrin ses som något slags spelande. Vi har inget intresse av att försvaga riksförlik­ningsmanne­ns roll i samhället, skriver Turunen i sin blogg.

Turunen lämnar sitt uppdrag i juni och blir styrelsepr­offs på heltid.

Tvisten om ett nytt kollektiva­vtal i byggnadsbr­anschen har pågått i flera månader. Byggnadsfö­rbundet har utlyst en nationell strejk som börjar på onsdag.

 ?? MIKKO STIG
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Tidigare riksförlik­ningsmanne­n Minna Helle tillbakavi­sar Byggnadsfö­rbundets
■ beskyllnin­gar om hennes bristande objektivit­et.
MIKKO STIG FOTO: LEHTIKUVA/ Tidigare riksförlik­ningsmanne­n Minna Helle tillbakavi­sar Byggnadsfö­rbundets ■ beskyllnin­gar om hennes bristande objektivit­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland