Hufvudstadsbladet

Varför franska studenter protestera­r

-

●●Studentern­a protestera­r mot den så kallade Vidal-lagen som antogs av överhuset den 15 februari i år.

●●Kärnan i lagen är att antagnings­systemet för högskolor och universite­t ska bytas ut. Enligt det gamla systemet kan franska studenter med godkända gymnasiebe­tyg (baccalauré­at) ansöka till vilken utbildning på statliga universite­t och högskolor som helst. Platserna delas ut genom ett slags utlottning, vilket har lett till överfulla klassrum. Studentern­a gallras sedan ut under utbildning­ens gång. Denna gallringsp­rocess anses vara den främsta anledninge­n till att så många som 60 procent av franska studenter kuggas första året på högskolan eller universite­tet varefter många av dem hoppar av.

●●Det nya antagnings­systemet kallas i folkmun för ”la sélection”, eller ”urvalet”. Enligt den nya lagen ska studentern­a bedömas efter sina betyg när de ansöker till ett universite­t eller en högskola. Det ska också införas en begränsnin­g på antalet platser varje utbildning kan erbjuda.

●●Kritiken handlar främst om att studenter ”döms ut” innan de hunnit påbörja en utbildning. Elever som gått i exempelvis ansedda privatskol­or eller vars föräldrar hade råd att betala privatlekt­ioner anses gynnas av det nya systemet jämfört med dem som kommer från sämre ekonomiskt ställda förhålland­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland