Hufvudstadsbladet

Fredssamta­l i Colombia flyttas till Kuba

Colombias president Juan Manuel Santos hoppas kunna nå ett fredsavtal med landets sista aktiva gerillagru­pp, ELN. Efter att Ecuador dragit sig ur som värdland för samtalen flyttas de nu till Kuba.

- tt-afP

Den colombians­ka staten har legat i krig med Nationella befrielsea­rmén (ELN) sedan 1964. För 15 månader sedan inleddes samtal i den ecuadorian­ska huvudstade­n Quito med syfte att nå ett liknande avtal som det med den större Farcgerill­an, som avväpnats och omvandlats till politiskt parti.

Men Ecuador har fått kalla fötter och dragit sig ur värdskapet efter att två ecuadorian­ska journalist­er och deras chaufför nyligen kidnappade­s av gerillasol­dater i det alltjämnt oroliga gränsområd­et mot Colombia.

”Efter att tillsamman­s ha gått igenom möjlighete­rna att återuppta samtalen så snart som möjligt, har vi beslutat att fortsätta den femte omgången av samtal i Havanna, Kuba, med start nästa vecka”, skriver Colombias regering och ELN i ett gemensamt uttalande.

Det var på Kuba som avtalet med Farc hamrades fram under fyra år av samtal.

Förhandlin­garna med ELN kommer att fokusera på att få till ett nytt eldupphör, enligt uttalandet. Den tidigare vapenvilan bröt samman i januari och har följts av upptrappad­e våldsamhet­er.

Förutom Kuba står även Brasilien, Chile, Norge och Venezuela som garanter för samtalen.

 ?? Foto: tt-AP/DolorES ochoA ?? Den colombians­ka regeringen­s representa­nt Gustavo Bell, till vänster, skakar hand med ELN-representa­nten Pablo Beltrán under ett möte i Quito i slutet av mars.
Foto: tt-AP/DolorES ochoA Den colombians­ka regeringen­s representa­nt Gustavo Bell, till vänster, skakar hand med ELN-representa­nten Pablo Beltrán under ett möte i Quito i slutet av mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland