Hufvudstadsbladet

Valkampanj­ernas logik blir kortsiktig

Jag förstår att de flesta människor är måttligt intressera­de av politik och att deras intresse kan behöva väckas av ett förslag som berör dem.

-

Om fyra månader hålls val i Sverige. Om vi bortser från valet till Europaparl­amentet, som inte väcker tillnärmel­sevis så mycket uppmärksam­het, hålls det bara val en gång vart fjärde år. Inte alls som i Finland, där det är val nästan hela tiden. Valet i september i år är alltså en stor sak.

Vanligen börjar valrörelse­n på riktigt i augusti, men redan nu testar partierna potentiell­a valfrågor, försöker positioner­a sig och visar vilka väljargrup­per de vill nå. Det kastas ut förslag åt höger och vänster, från höger och vänster, medan kampanjmak­arna försöker hitta på coola oneliners till valaffisch­erna. När det är val bara vart fjärde år borde vi kunna passa på att diskutera de stora frågorna, men oftast blir det kortsiktig­t, enfrågeinr­iktat och sloganarta­t.

Det finns över två miljoner pensionäre­r i Sverige. Alltså lovar Socialdemo­kraterna att höja pensionern­a. Andra tävlar i vem som kan lova hårdare straff för brottsling­ar, skapa nya jobb, minska barngruppe­rna i förskolan eller få bort köerna inom sjukvården.

Jag förstår att de flesta människor är måttligt intressera­de av politik och att deras intresse kan behöva väckas av ett förslag som berör dem. Men samtidigt är vi i våra liv omgivna av saker som påverkas av politik, i stort och smått. Vi oroar oss för världens långsiktig­a utveckling när det gäller miljöfrågo­r, terrorism, brottsligh­et, rättvisa, krig, demokrati, jämställdh­et eller migration. Hela välfärdssa­mhället vi lever i och är beroende av är uppbyggt av politiska beslut.

Vi har olika åsikter om hur saker ska hanteras och hur samhället borde se ut. Det är därför vi har val, så att olika åsikter kan uttryckas. Men i debatten får vi oftast bara små brottstyck­en av politiska förslag, som slås upp stort i medierna och diskuteras in i minsta detalj.

Låt mig ta några exempel på viktiga samhällsfr­ågor som är nästintill obefintlig­a i den politiska debatten i Sverige:

– Den långsiktig­a finansieri­ngen av välfärden i ett samhälle där befolkning­en blir äldre, där allt färre ska försörja allt fler.

– Hur vi ska hantera en arbetsmark­nad som förändras, där människor med låg utbildning riskerar att ha ännu svårare att få fasta heltidsjob­b.

– Att jordens klimat förändras och att vi överförbru­kar jordens resurser samtidigt som över en miljard människor lever i fattigdom.

I perspektiv av dessa frågor är kanske inte några hundra kronor mer i pension den stora frågan, även om det är viktigt för några. Vems är felet att det blir så här? Politiker skyller gärna på medierna (jag också) som drivs av klickvänli­ga rubriker, medierna skyller på väljarna som enligt dem behöver enkla frågor för att förstå, många väljare i sin tur tycker att det är för mycket tjafs och för lite samverkan.

Oavsett vems felet är lär det bli värre när september närmar sig.

 ??  ?? är vd på Miltton Purpose i Helsingfor­s och tidigare språkrör för Miljöparti­et De gröna i Sverige.
är vd på Miltton Purpose i Helsingfor­s och tidigare språkrör för Miljöparti­et De gröna i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland