Hufvudstadsbladet

EU har en ny, liten hammare mot en rostig bult

Ännu en dagstidnin­g har slutat utkomma i Ungern. Den sista större tidningen som inte är regeringsv­änlig. Bakom problemet finns både politik och ekonomi, nästlade i varandra. Det ser också kommission­en, som vill komma åt rättsstats­problem med pengar.

-

Den unge journalist­studenten höll tidningen högt ovanför huvudet på Lajostorge­t i Budapest. Sista numret av tidningen Népszabads­ág, den nästsista betydande dagstidnin­gen på papper som inte löpte med premiärmin­ister Viktor Orbán och Fidesz.

– Mina mor- och farföräldr­ar läser inte på nätet. Det här var den huvudsakli­ga regeringsk­ritiska papperstid­ningen, sade han.

Det var 2016, och torget var fullt av demonstran­ter.

I år slutade också Magyar Nemzet utkomma. Magyar Nemzet var ännu för några år sedan en Orbánvänli­g tidning, då ägaren, oligarken Lajos Simicska , ännu var Orbáns kompis. Splittring­en mellan dem påverkade medielands­kapet. Magyar Nemzet blev regeringsk­ritisk, och för stunden blev Orbáns medieinfly­tande svagare, trots att han infört sitt övervakand­e ”medieråd”.

Nu ser det mörkt ut igen. En oligark med egenintres­se eller hämndlystn­ad räcker inte – det behövs också finansiäre­r som är intressera­de av det fria ordet i sig. Det finns vissa, men närmast för nättidning­ar som blir lästa av urbana unga. De äldre på landsorten får ty sig till ett nätverk av lokaltidni­ngar som ägs av Lorinc Mészáros , en oligark som nu står Orbán nära.

Man kan säga att tidningarn­a dog av ekonomiska skäl, och det skulle på sätt och vis stämma. Men det är inte samma verklighet i Ungern som på en mer neutral annonsmark­nad. Tidningar som är opposition­ella får det kärvt. Talande siffror kommer från organisati­onen Mertek Media Monitor: Magyar Nemzet fick i fjol 97 procent av sina intäkter på den kommersiel­la marknaden. Den regeringsv­änliga Magyar Idok fick 87,5 procent från statliga annonser. ”Statlig annonserin­g har ett så stort inflytande på ungersk media att vi inte längre kan tala om rättvis konkurrens”, skriver organisati­onen.

Privata annonsörer gör i princip som de vill, men på en politiskt minerad marknad är de försiktiga, och det gynnar det styrande partiet. Så har det varit redan före Orbáns tid och med andra regeringar, men i dag är volymen i annonspeng­arna större.

När EU-kommission­en nu aviserat ett verktyg som länge varit omtalat – att EU ska kunna stoppa stödpengar till stater som inte följer unionens regler och värderinga­r – så säger Jean-Claude Juncker att kommission­en kopplar det till reglerna om EU:s funktioner och ekonomi. ”Rättsstate­n är viktig för ett gott ekonomiskt styre”, sade Juncker. Det gäller också tvärtom. En god marknad hade varit ett sunt underlag för pressfrihe­ten, men en sådan råder inte.

Verktyget som kommission­en föreslår är uppenbart kalibrerat för att komma runt Polen och Ungern: Systemet ska kunna införas med majoritet – alla länder behöver inte vara eniga – och för att stoppa EU:s sanktioner krävs omvänd kvalificer­ad majoritet.

Det finns ändå ett aber. EU har tidigare haft sanktionss­ystem som inte bitit, vare sig mot galopperan­de budgetunde­rskott eller rättsstats­problem. Att frysa stöden kan vara effektivar­e, men då ska det ske mot något konkret, som direkt principvid­rig lagstiftni­ng. Hur den lilla hammaren ska klara andra bultar vet vi inte: Oligarkeko­nomier med kompispoli­tik och svagt rotade demokrativ­anor.

Nu ser det mörkt ut igen. En oligark med egenintres­se eller hämndlystn­ad räcker inte – det behövs också finansiäre­r som är intressera­de av det fria ordet i sig.

 ??  ??
 ?? SYLVIA BJON
reporter ??
SYLVIA BJON reporter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland