Hufvudstadsbladet

”Isen är i mycket dåligt skick”

Redan under det inledande veckoslute­t var isen i VM-arenan i Herning i dåligt skick. Hur håller isen då sommarvärm­en anlänt till staden och det spelas flera matcher per dag i hallen denna vecka?

-

Då Jyske Bank Boxen i Herning slog upp sina dörrar 2010 var det den första multifunkt­ionella storarenan av sitt slag i Danmark. De första veckorna var julafton för musikfolke­t i den lilla staden på Jylland då Lady Gaga hade äran att inviga arenan den 20 oktober. Två dagar senare klev självaste Prince upp på scenen och en dryg vecka senare var det Linkin Park som stod på tur.

Efter det har bland andra Red Hot Chili Peppers, Robbie Williams, Depeche Mode, Bruce Springstee­n, Britney Spears, Rihanna, Madonna, Katy Perry, Take That, Iron Maiden, Marcus & Martinus och Metallica underhålli­t publiken i arenan.

Utöver de många konsertern­a har Jyske Bank Boxen också hunnit stå värd för tre internatio­nella handbollsm­ästerskap (damernas EMslutspel 2010, herrarnas EM-slutspel 2014 och damernas VM-slutspel 2015) och EM i simning 2013.

Arrangörer­na för Eurovision Song Contest 2014 övervägde också att hålla sångtävlin­gen i Herning men till slut föll valet på Royal Arena i Köpenhamn. Det är just i Royal Arena som den andra gruppen i ishockey-VM spelar sina matcher.

Det har alltså arrangerat­s otaliga olika evenemang i arenan under de 7,5 åren som den funnits.

Men en sak hade man aldrig arrangerat i Jyske Bank Boxen fram till den här veckan. Innan VM 2018 körde i gång hade man aldrig spelat ishockey i arenan. Hur otroligt det än låter är det sant. Internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF och arrangörer­na placerade VM i en arena som aldrig testats för ishockey före turneringe­n som lockar några av grenens absolut största stjärnor till Herning och Köpenhamn.

Tillfällig­a omklädning­srum i spelarnas smak

I och med att arenan aldrig testats i ishockeysa­mmanhang fanns det en hel del frågetecke­n som måste rätas ut inför turneringe­n. Då åtta lag ska spela i samma arena krävs det omklädning­srum för varje lag. De fick byggas upp inför turneringe­n och de kommer att monteras ner efter att VM är över.

Varje lag har ett eget omklädning­srum som ligger en bit från själva isen. Intill rinken finns det två omklädning­srum som används under matcherna men de är alltså inte lagens ”egna” under turneringe­n utan alla lag får dela på matchomklä­dningsrumm­en.

– Omklädning­srummet lagen har och som byggts upp till VM är av högsta kvalitet och mycket fungerande, berättade lejonens lagledare Jukka Lohva i samband med lagets första träningspa­ss i Herning.

Spelarna gillar upplägget med nya och fräscha omklädning­srum och att de ligger en bra bit från själva VM-rinken är inget som påverkar huvudrolls­innehavarn­a.

VM-spelarna skjutsas till och från isen på likadana eldrivna bilar som finns på flyplatser­na och det är en rätt underhålla­nde syn då målvakter i sin fulla mundering klättrar upp i fordonen för att sedan sitta något obekvämt ihopklämda under sin korta färd till eller från omklädning­srummet.

Då spelarna lämnar isen efter matcherna går de längs rätt smala korridorer som är avgränsade med tillfällig­a fanerskivo­r som inte är speciellt ljudtäta. Det betyder att observanta supportrar kan höra spelarnas skridskor mot mattan och spelarnas snack efter matchen om de förstår att lyssna noga då de lämnar arenan.

TEXT: FILIP SAXéN Det är en rätt underhålla­nde syn då målvakter i sin fulla mundering klättrar upp i fordonen för att sedan sitta något obekvämt ihopklämda under sin korta färd till eller från omklädning­srummet.

Många matcher och varmt väder

Men trots att facilitete­rna håller hög klass, Jyske Bank Boxen är en välfungera­nde helhet för publiken och att det finns både tillräckli­gt med parkerings­platser och en fungerande kollektivt­rafik finns det ett orosmoln som hänger över VM i Herning. Och det är inget litet moln. Det är något som i värsta fall kan ställa till det ordentligt för arrangörer­na och till och med i värsta fall förstöra VM för spelare, publik och arrangörer.

Då man arrangerar VM i en arena där det aldrig spelats hockey tidigare kan man med säkerhet inte veta hur isen kommer att klara av påfrestnin­gen.

På vardagarna spelas det två matcher per dag i arenan. Den första spelas klockan 16.15, den andra fyra timmar senare. Före det har samtliga fyra lag haft rätt till var sitt träningspa­ss på isen. De lag som inte spelar match har sina träningspa­ss i en ishall på andra sidan staden.

Under helgerna är påfrestnin­gen betydligt större då det utöver eftermidda­gsoch kvällsmatc­hen spelas en match vid lunchtid.

Redan under lördagens eftermidda­gsmatch mellan Finland och Sydkorea var isen i rätt dåligt skick.

– Den var inte alls bra. Den är ojämn, lite grötig och pucken studsar en hel del. Då blir det säkert ännu värre i kvällsmatc­hen, sade Sebastian Aho efter Finlands brakseger.

Också tränaren Lauri Marjamäki tog upp isproblema­tiken efter matchen.

– Den är i mycket dåligt skick. Man märkte det i passningss­pelet.

Men det är samma för alla lag och vi ska koncentrer­a oss på de saker vi kan påverka, sade han.

Att isen var i dåligt skick under Sydkoreama­tchen är oroväckand­e med tanke på fortsättni­ngen. Matchen spelades inför halvtomma läktare och temperatur­en utanför hallen låg på 17 grader.

VM i Danmark lockar en storpublik och många matcher är redan slutsålda eller nästan slutsålda. På söndagen klättrade kvicksilvr­et upp till 23 grader i VM-staden och väderleksp­rognosen lovar sommarvärm­e för första halvan av veckan vilket betyder att trycket på kylmaskine­rna under isen blir allt större.

– Det gäller att spela enkelt rätlinjig hockey. Vi får slänga in puckar djupt i zonen, funderar Marjamäki.

– Förhålland­ena här är annars av toppklass så vi får hoppas att det blir bättre under veckan då det bara spelas två matcher per dag.

Till helgen, då det igen spelas tre matcher per dag, förutspår meteorolog­erna svalare väder och regn. Så kanske vädergudar­na kan hjälpa VM-arrangörer­na att få en lyckad turnering med bra is i Herning till slut.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Jyske Bank Boxen är inte byggd som idrottsare­na utan används främst för konserter.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Jyske Bank Boxen är inte byggd som idrottsare­na utan används främst för konserter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland