Hufvudstadsbladet

Glad stalinist

Taistoiter­na var ”mina människor” och de gav mig ett hem. Mobbningen av dem gjorde mig upprörd, skriver Henrik Jansson.

- HENRIK JANSSON författare

Kring valborg lyssnade jag av gammal vana på politiska sånger, och kunde via dem återkalla en del minnen från åren i slutet av 1970-talet då den minoritets­kommunisti­ska rörelsen (av motståndar­na kallad ”staliniste­rna” eller ”taistoiter­na”) hade sin storhetsti­d i Finland. Också jag själv var på den tiden aktiv, och det är jag fortfarand­e glad över – det gav mig en samhällssy­n vars fundament jag sedan kunnat hålla kvar, som en kompass i det föränderli­ga attitydkli­matet.

Vid ingången till 2000-talet kunde jag uppleva det som om gamla minoritets­kommuniste­r var utsatta för en regelrätt samhälleli­g mobbning, vilket gjorde mig upprörd. Lyckligtvi­s, tycker jag i dag, eftersom den upprördhet­en blev en bidragande orsak till att jag då skrev romanen Protokolls­utdrag från subversiva möten. Min grundlägga­nde idé, själva drivkrafte­n, var att jag ville skapa en måhända anspråkslö­s men sakligare motpol till hatet mot dem jag upplevt som ”mina människor”.

Det var trots allt inom den rörelsen jag hade lärt mig att solidarite­t med de svagare i samhället alltid är ett eftersträv­ansvärt ideal. Att det i alla situatione­r är allt skäl att arbeta för rättvisa – i motsats till vad dagens nyliberala marknadsid­eal eftersträv­ar, en resursöver­föring från de fattigare till de rika.

Jag hade lärt mig att bry mig om vad som hände omkring mig, fast det viktigaste var ändå att jag som förvirrad 16-åring utan trygga sammanhang hade fått ett hem. Sådant glömmer man inte i första taget, och sådant ska man heller inte efteråt förneka.

Och det var i grunden därför jag skrev den roman som för mig fortfarand­e känns som min viktigaste bok.

Men inom rörelsen gjordes också stora misstag, som jag inte tror någon i dag vill förneka. Den fullständi­ga oförmågan till samarbete med andra vänstergru­pperingar kändes fel för mig redan när det begav sig, och den känns i dag ännu mer absurd.

Och den naiva synen på Sovjetunio­nen, den grova idealiseri­ngen av förhålland­ena där, var naturligtv­is det allra största misstaget. Ändå är det en myt att vi ”staliniste­r” skulle ha velat ha revolution i Finland och skapa en Sovjetstat. Jag ville det aldrig, och jag känner inte heller till att en enda av mina dåvarande politiska vänner skulle ha velat det.

Jag besökte Sovjet, växlade svart och sålde jeans som alla andra, och såg att det inte var himmelrike­t på jorden. Och förblev i varje fall minoritets­kommunist, fortsatte att kallas ”stalinist”. Det fanns så mycket annat som höll mig kvar.

Och de vänsterpol­itiska sångerna från den tiden, de jag lyssnade på under valborgshe­lgen, lever också i dag.

Många av den politiska sångrörels­ens aktörer kom från olika religiösa musikgrupp­er, och det säger förstås en del om närheten mellan kommunism och religion på den tiden.

Jag har ofta tänkt att jag ifall jag inte blivit aktiv inom vänstern hade sökt mig till Gud eller börjat använda droger. Eller varit en småmobbad liten skit, sådan som jag kände mig innan jag hittade ett hem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland