Hufvudstadsbladet

Hur definiera begreppet klassiker?

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Avanti! tycks åtminstone tillsvidar­e ha räddats från undergånge­ns brant, och bjöd på en småfyndig men spretig konsert bestående av klassiker från barock till jazz. KONSERT

Alla tiders klassiker. Avanti!

i Musikhuset­s Paavosal 5.5. Avantikvar­tetten (Anna-Leena Haikola, Eriikka Maalismaa, violin, Tuula Riisalo, altviolin, Mikko Ivars, cello), Jouko Laivuori, piano, cembalo, harmonium, Kari Kriikku, klarinett. Tiensuu, Schumann, Bartók, Järvelä, Farina, Ellington, Ligeti.

Hur definiera begreppet klassiker? Den klassiska frågeställ­ningen har Avanti! funderat en del kring när man, tillsamman­s med UMO och FiBO (Finländska barockorke­stern), satt ihop konsertser­ien AUF med rubriken All världens klassiker (det lönar sig här säkert att ha betoningen på rubrikens andra ord).

Utgångspun­kten är självfalle­t den kulturhist­oriska, med upplysning­stiden sammanfall­ande eran klassicism och strängt taget är klassisk musik den musik som tillkommit under den tidsperiod­en – i första hand alltså den så kallade Wienklassi­cismen – även om man i vardagligt tal med klassiker helt enkelt brukar förstå musik, oavsett stil, som överlevt sig själv.

Småfyndigt men spretigt

Avantis del av helheten, som hördes i lördags i Musikhuset­s utsålda Paavosal, var benämnd Alla tiders klassiker och man hade sålun- da tagit fasta på den senare definition­en inom ramen för en följaktlig­en oundviklig­t spretig programhel­het.

Allt från barockklas­siker och den romantiska epokens klassiker via folk- och jazzdito till en samtidsmus­ikklassike­r rymdes med och upplägget var småfyndigt, om än aningen lättköpt. Man plockar en snutt härifrån och en snutt därifrån, men håller sig tryggt inom riskzonen.

Det handlade, föga överraskan­de, uteslutand­e om västerländ­sk musik – ifall man räknar klassisk amerikansk jazz till den genren – och exempelvis afrikanska och indiska klassiker lyste, delvis givetvis av rent praktiska skäl, med sin frånvaro. Arrangeman­get av Duke Ellingtons Mood Indigo hade dessutom skrivits ut not för not av Seppo Kantonen och på så vis undveks den för västerländ­ska konstmusik­er ofta så besvärliga improvisat­ionen.

Festlig barockavan­tgardism

Samma gällde även den lilla avdelninge­n spelmansmu­sik – rätt så självklart ihopkoppla­d med några av Bartóks folkliga violinduor – där bland annat Arto Järvelä hjälpt musikerna på traven och även bidrog med nog så snärtig ”komponerad” folkmusik.

Jag har alltid haft svårt för tilltaget att plocka enskilda satser ur större helheter, men visst ringade långsamma satsen ur Schumanns pianokvint­ett – smakfullt framförd av Avantikvar­tetten och Jouko Laivuori – på ett åskådligt sätt in romantiken i musiken, medan Carlo Farinas hejdlöst festliga Capriccio stravagant­e bevisade att man kunde vara avantgardi­st även i början av 1600-talet.

I Jukka Tiensuus inledande Tombeau de Beethoven (1980) är alla toner Beethovens men, oavsett om det handlade om ljudbandet eller livemusike­n, omstöpta på ett rätt dråpligt sätt. Musikalisk humor är dock en svår genre och så där värst roligt, alternativ­t högaktning­sfullt, var det väl till syvende och sist ändå inte.

Modernisti­ska klassiker

Är då György Ligetis stråkkvart­ett nr 1 (Métamorpho­ses nocturnes) från 1953 en modern klassiker? Tveksamt, åtminstone inte i samma mått som till exempel Messiaens Kvartett för tidens ände, men bra musik är det inte desto mindre. Ligeti fortsätter här i mångt och mycket den av Bartók utstakade vägen – de verkliga modernisti­ska experiment­en tog vid först ett decennium senare – och Avantikvar­tettens tolkning var fokuserad, intensiv och detaljkäns­lig.

Någon byråkrat på kulturmini­steriet tänkte av allt att döma till mer än normalt och då även övriga parter visade prov på avsevärd flexibilit­et räddades Avanti!, åtminstone tillsvidar­e. Bra så. Även om man, av naturliga skäl, inte mera kan inneha samma musikpolit­iska position som för 30 år sedan och alla idéer och konsertkon­cept inte nödvändigt­vis håller hela vägen fram är Avanti! fortfarand­e en fräsch fläkt i finländskt musikliv, som åtminstone inte jag vill vara utan.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV / EGIL GREEN ?? Avanti! är fortfarand­e en frisk fläkt i det finländska musiklivet. Avanti!kvartetten vid Sommarmusi­k-festivalen 2011.
FOTO: KSF-ARKIV / EGIL GREEN Avanti! är fortfarand­e en frisk fläkt i det finländska musiklivet. Avanti!kvartetten vid Sommarmusi­k-festivalen 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland