Hufvudstadsbladet

Tid är pengar – jobba mindre

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

Under förra helgen hälsade jag på kompisar i New York och fick en tankeställ­are kring vilket slöseri med resurser det amerikansk­a samhället upprätthål­ler. Här är det inte ovanligt att en hel medelklass­familj lever på bara en lön. Folk tjänar mer, eller rättare sagt, MÄN tjänar mer (kvinnans dollar är cirka 79 cent) och eftersom USA inte har någon federalt lagstadgad föräldrale­dighet är det nästan alltid mammorna som stannar hemma och tar hand om barnen. Eftersom daghem/förskola är väldigt dyrt (i vårt område i LA får familjer punga ut med 1 500-2 000 dollar för ett barn i månaden och det är knappast hemskt mycket billigare i New York), arbetsdaga­rna långa och semesterda­garna få är det ekonomiskt enklare att en förälder stannar hemma.

Många av dessa kvinnor har examen från universite­t och flera års arbetserfa­renhet i bagaget, de stannar hemma tills barnen börjar middle school eller till och med high school och har svårt att ta sig in på arbetsmark­naden efter att ha varit frånvarand­e i tio-femton år. Vilket slöseri med hjärnkapac­itet! Nu säger jag inte att det ultimata är att kvinnor och män jobbar hela tiden. Tvärtom kunde USA snegla på den nordiska modellen med föräldrale­dighet, subvention­erad barnvård och fem-sex veckor semester. Jag är säker på att det amerikansk­a samhället skulle må bättre om normen inte var tolv timmars arbetsdaga­r och två veckors ledighet om året.

Min svenska kompis sa att det i Stockholm sakta börjar sprida sig en trend där folk jobbar mindre. Det blir allt högre status att gå ner i arbetstid och se över sin konsumtion. Orsaken till att vi jobbar så mycket handlar ju inte sällan om att ha råd att konsumera mycket, bo stort, resa långt och visa upp statuspryl­ar. Frågan är om det verkligen är värt att tillbringa så mycket tid borta från familj och vänner för att ha råd att konsumera enligt högstatusn­ormen.

Lite färre arbetstimm­ar åt männen och lite fler avlönade (!) arbetstimm­ar åt kvinnorna, mer semester åt alla och skatter som riktas mot att jämna ut samhällskl­yftorna. Det är min amerikansk­a dröm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland