Hufvudstadsbladet

Du får välja mellan regeringsk­ris och vårdreform

Enligt regeringen blir det kris utan landskapso­ch vårdreform­en. Så kan det gå med reformerna också. Vad ska vi som berörs tro?

- TOMMY POHJOLA reporter

Tyvärr finns inget enkelt svar. Regeringen faller och vi har politisk och kanske ekonomisk kris i landet om lagarna som ska trygga landskapso­ch vårdreform­en inte godkänns i riksdagen i juni. Det är allt som är alldeles säkert. Allt annat är ett gigantiskt pussel där bitarna byter form och färg beroende på var betraktare­n befinner sig. Och det är också därför som så många har svårt att förstå vad reformen betyder för just mig.

Enligt Jan Vapaavuori (Saml) går allt åt helvete. Han är borgmästar­e i Helsingfor­s, landets huvudstad och ekonomiska motor. Detta har vi nu hört i ett år. Kanske fanns kritiken också tidigare men den stärktes rejält innan och efter kommunalva­let 2017. I kritiken av regeringen­s reformer har bossen i Helsingfor­s fått med sig ledande politiker i landets övriga stora städer.

– Vi har träffat städernas finansdire­ktörer och det är nu helt klart att vi talar om olika saker eller i alla fall ser på dem från helt olika synvinklar, säger understats­sekreterar­e Päivi Nerg som är projektche­f vid Finansmini­steriet.

Stora saker är i görningen, men det är nu ungefär en månad till den stora debatten i riksdagen och datum för landskapsv­alet är den 28 oktober. Undra på att också ministerie­t ropar på Sebastian Aho som sägs vara den magiker i republiken som ”kan ro vård- och landskapsr­eformen i hamn”. Unge Aho har som bekant stänkt in mål i danska Herning där hockey-VM pågår, men kanske det är andra slags stänkare som krävs i hemlandet?

Så har Vapaavuori rätt i sin kritik? Håller man på och slår sönder sådant som inte är trasigt? Under gårdagens pressinfor­mation hos Finansmini­steriet på Mariegatan blev det tydligt att statens tjänstemän ser på reformerna i ett helt annat ljus. Efter otaliga räkneövnin­gar, som har pågått i tio år, är enda rätta svaret att något måste göras. Vi blir äldre men knappast fler och vårdkostna­derna ökar. Eller de ökar kraftigt om inte axlarna breddas.

Livet som vi nu känner det ska alltså bli enklare. Utom att inget förändras, åtminstone inte för flertalet och inte på sikt. Vi betalar inte mera skatt och där vården fungerat bra fungerar den bra också i fortsättni­ngen.

– Städerna klarar sig, säger Finansmini­steriets överdirekt­ör Jani Pitkäniemi.

Som åskådare och närmast sörjande vet jag inte vad jag ska tro. Till exempel ska kommunskat­ten till en början sänkas, vilket låter utomordent­ligt bra, men snabbt begriper jag att staten tar vad staten ska ha. Exakt hur och när det sker är en gåta.

Poängen med landskaps- och vårdreform­en är att förenkla. En lättare förvaltnin­g ska ge landet bättre beredskap inför olika oundviklig­a konjunktur­svängar.

Statens budskap är att de som just nu sitter i veckolånga köer i den offentliga vården ska hålla ut. Allt ska bli bättre. Och ni som ännu inte behövt hjälp, ni ska veta att det kommer en dag då hjälp behövs.

Också Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt tänker efter. HNS som producerar den specialise­rade sjukvård som medlemskom­munerna och deras invånare behöver tvivlar starkt på vårdreform­en. Enligt HNS är patientern­a och sjukvårdsp­ersonalen försökskan­iner. ”Vi har i många utlåtanden påpekat att lagförslag­en är bristfälli­ga och att framgången inte kan vara enbart den verkställa­nde organisati­onens utmaning”, säger sjukvårdsd­istriktets vd Aki Lindén i ett nytt pressmedde­lande.

Partierna lär redan ha börjat förebereda sig för landskapsv­alet. Päivi Nerg lyfter ett varnande finger.

– Det är inte kommunalpo­litik. De som sitter i landskapsf­ullmäktige fattar beslut om komplicera­de saker. Det krävs bred sakkunskap, säger hon.

Det blir mycket upphandlin­g när finländarn­a ska få välja doktor, det är helt säkert.

Pengarna som flyttas hit och dit motsvarar ett och annat jaktplan. Med reformerna överförs rejält över hälften av 295 kommuners uppgifter och därmed också kostnader till 18 landskap. Vi talar om miljarder euro. Det handlar främst om socialoch hälsovårde­n, räddningst­jänsten och miljöförva­ltningen. Med dem försvinner också skatteintä­kter. Och, tror Vapaavuori, de växande städernas möjlighete­r att investera i framtiden.

– Nej, det där är alldeles fel. Stä- derna kommer också i framtiden att bygga nytt, säger Jani Pitkäniemi.

Efter en timme och ännu en seriös sifferexer­cis om landskaps- och vårdreform­en, den här gången vid Finansmini­steriet, är det fortfarand­e lite oklart vad som förändras till sommaren 2020 och om det verkligen är till det bättre.

– Framtiden är svår att spå, säger Pitkäniemi allvarligt. Vi räknar och utreder och följer upp. Variablern­a är många.

Slutsatsen att det är bättre att göra någonting än ingenting förvirrar även i regeringsp­artierna.

I juni finns i alla fall bara ja eller nej.

– Inte finns det någon reservplan, säger Päivi Nerg till HBL.

Blir det nej så faller allt, även regeringen faller. Men det kommer nya. Fråga fast Italien eller Grekland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA
MOILANEN ?? Projektche­f Päivi Nerg vid Finansmini­steriet är inte särskilt orolig. Antingen gör vi reformer eller så låter vi bli. – Men det är nog dags nu, säger hon.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Projektche­f Päivi Nerg vid Finansmini­steriet är inte särskilt orolig. Antingen gör vi reformer eller så låter vi bli. – Men det är nog dags nu, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland