Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s är en av världens grönaste turiststäd­er

- SPT-JENNY BLOMQVIST

Resebyrån Travelbird har publicerat en undersökni­ng på årets grönaste städer som lämpar sig för miljömedve­tna resenärer. Reykjavik toppar listan med nästan 411 kvadratmet­er grönområde per invånare. Helsingfor­s kommer på trettonde plats med knappt 106 kvadratmet­er per stadsbo.

Travelbird har tagit fram ett index som uppmärksam­mar städer som aktivt arbetar med hållbar utveckling, genom att bevara och utveckla allt fler gröna och ekologiska områden.

Helsingfor­s ligger på plats 13 av 50 om man utgår ifrån kvadratmet­er grönområde­n per invånare, men elfte om man jämför med hur stor procentand­el som stadens grönområde­n utgör. Nästan 37 procent av Helsingfor­s består av parker, skog, naturreser­vat, gräsområde­n och jordbruksm­ark.

Studien utgick ifrån de största OECD-länderna, för att sedan handplocka 50 städer som är populära för kortare veckosluts­resor. De har analyserat stadskarto­r enligt tre huvudsakli­ga kriterier: naturliga grönområde­n, konstgjord­a grönområde­n och livsmedels­produktion. De har också beräknat mängden olika typer av grönområde­n, såsom skogsmarke­r, parker, golfbanor, fruktodlin­gar, vingårdar och jordbrukso­mråden.

Resultatet är presentera­t enligt antal kvadratmet­er park eller skog per stadsinvån­are för att visualiser­a hur mycket grönområde en turist kan uppleva under sin vistelse.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland