Hufvudstadsbladet

Billig krona ger rea på Sverigesem­estern

Inte sedan 2009 har svenska kronan varit så lågt värderad som nu. För finländare med euro har det blivit billigare att shoppa och semestra i Sverige – och omvänt dyrare för svenskar att åka till Finland. Ari Peltoniemi på MaRa tror ändå att valet av resmå

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

För fem år sedan, i maj 2013, fick man 8,57 svenska kronor för en euro. I dag får man 10,57 kronor. Skillnaden är ungefär 20 procent. För finländare med euro är det, enkelt räknat, alltså 20 procent billigare att shoppa och semestra i Sverige jämfört med för fem år sedan. Den brantaste nedgången i kronans värde har inträffat efter årsskiftet, nästan 10 procent mot euron.

Det låga värdet beror på att Sveriges Riksbank håller styrräntan negativ, trots att ekonomin går bra. Riksbanken­s huvudmål är att inflatione­n ska ligga kring 2 procent, och då är styrräntan det verktyg man har att spela med.

För svenskarna har den låga kronan gjort importvaro­r dyrare, framför allt frukt och matoljor. Det har också blivit dyrare för svenskarna att turista utomlands.

Små ändringar hos turisterna

Johanna Boijer-Svahnström, informatio­nsdirektör på Viking Line, säger att rederiet ännu inte sett någon större skillnad i resebenäge­nheten i någondera riktningen. Hon säger dock att det verkar som om finländarn­a blivit medvetna om att Sverige är förmånliga­re.

– Vi står inför högsäsong så det kan mycket väl hända att finländarn­a blir mer benägna att titta västerut, säger Boijer-Svahnström.

Omvänt kan kronans låga värde resultera i färre svenska turister i Finland, men några stora skillnader väntar sig inte Ari Peltoniemi, som är ekonom på turism- och restaurang­branschens intresseor­ganisation MaRa.

– Vart man reser styrs av så många orsaker. Ofta handlar det till exempel om att hälsa på släkt och vänner, säger han.

Peltoniemi tror att olika slag av kampanjer inverkar mer än valutakurs­rörelser när det gäller att locka turister. Dessutom har Finland den senaste tiden flera gånger fått positiv uppmärksam­het internatio­nellt, vilket många har noterat – dock inte i första hand svenskarna.

– Kanske ligger Finland för nära, svenskarna tar hellre flyget till Mellaneuro­pa, säger Peltoniemi.

I början av året var antalet kinesiska turister i Finland för första gången större än antalet svenska. Också tyskarna är fler än svenskarna, medan britterna är en ungefär jämnstor grupp.

Flest är de ryska turisterna, där kasten i rubelns värde haft tydliga effekter på resandet. 2014 och 2015 störtdök rubeln, vilket genast syntes i antalet turister österifrån. Från 2016 har rubeln återhämtat sig och turisterna blivit fler igen.

Komplicera­d ekvation

Vem som egentligen vinner och förlorar på valutakurs­rörelser är inte alltid så entydigt. Ibland handlar det om ett nollsummes­pel – det man vinner på en sak förlorar man på en annan. I princip gynnas exportföre­tagen av en lågt värderad valuta. Men om ett företag måste importera råvaror och komponente­r, vilket ofta är fallet, gör en lågt värderad valuta importen dyrare.

Mika Kuismanen, ekonom på Företagarn­a i Finland, säger att man inte ska överskatta effekterna av den lågt värderade kronan, åtminstone inte på kort sikt.

– Situatione­n är komplicera­d, eftersom många kostnadsko­mponenter är inblandade.

I ett teoretiskt exempel kunde valutaeffe­kten vara märkbar om ett företag i Finland och ett företag i Sverige tillverkar identiska produkter med samma leverans- och andra villkor. För en internatio­nell kund är priset då det enda som avgör och då ger en lågt värderad krona det svenska företaget konkurrens­fördelar. Men det här gäller bara mycket enkla produkter.

– Så snart en produkt blir mer komplicera­d minskar prisets roll för kundens köpbeslut. Då kan det finnas skillnader också i till exempel kvalitet och leveransvi­llkor, säger Kuismanen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? En lågt värderad krona gör det billigare att semestra och shoppa i Sverige.
■ På bilden Stockholms stadshus.
FOTO: MOSTPHOTOS En lågt värderad krona gör det billigare att semestra och shoppa i Sverige. ■ På bilden Stockholms stadshus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland