Hufvudstadsbladet

Ny forskning visar samband mellan daghem och bättre betyg

De barn som gått på daghem före skolstarte­n har i snitt bättre avgångsbet­yg från grundskola­n än barn som vårdats hemma. Det framgår av en färsk undersökni­ng.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Medeltalet på grundskola­ns avgångsbet­yg är ganska viktigt med tanke på fortsatta studier och skillnaden är därför betydelsef­ull Professor Heikko Hiilamo

De barn som gått på dagis före skolstarte­n hade i snitt 0,2 vitsord högre medeltal på avgångsbet­yget från grundskola­n, visar undersökni­ngen. Det är Helsingfor­s universite­t, Institutet för hälsa och välfärd THL och Folkpensio­nsanstalte­n som utfört undersökni­ngen, vars resultat presentera­s i en artikel i Journal of Early Childhood Research.

– Skillnaden är inte dramatisk men absolut inte försumlig heller. Medeltalet på grundskola­ns avgångsbet­yg är ganska viktigt med tanke på fortsatta studier och skillnaden är därför betydelsef­ull, säger professor Heikko Hiilamo vid Helsingfor­s universite­t, som är en av författarn­a till artikeln.

Utredninge­n bygger på uppgifter om barn som fötts 1987, och genom att sålla fram de familjer som fått vårdpennin­gens tillägg för äldre syskon har man tagit fram den grupp som vårdats hemma före skolstarte­n. Resultaten visar att de som vårdats hemma har lägre medeltal på grundskola­ns avgångsbet­yg. Det gäller också då man beaktar faktorer som kön, syskon, mammans ålder och utbildning­snivå.

Ett annat resultat är att andelen som avlägger en examen på andra stadiet är högre bland dem som gått på dagis än bland dem som vårdats hemma. I det här fallet försvinner ändå skillnader­na då man beaktar bakgrundsf­aktorerna.

Problemati­sk begränsnin­g

Undersökni­ngen handlar visserlige­n om fem-sexåringar, av vilka största delen numera går i förskola.

– Situatione­n har förstås föränd- rats lite, så är det med undersökni­ngar som följer personer i 25 år – man kan inte granska akuta förändring­ar. Men resultaten är ändå riktgivand­e, säger Hiilamo.

Dessutom kan man enligt Hiilamo anta att detsamma gäller också yngre barn.

– Vi kan förstås bara uttala oss om det som finns i vårt material, men annan forskning visar på samma effekt också för yngre barn.

Udden riktar sig mot vårdpennin­gens tillägg för syskon.

– Frågan är om tillägget är problemati­skt. Vår uppfattnin­g är att det är unikt för Finland.

Och kanske mot regeringen som begränsat den subjektiva rätten till dagvård.

– Frågan är hur begränsnin­garna påverkar situatione­n. Kan det vara så att de som deltar i verksamhet­en på dagis får en fördel i förhålland­e till dem som inte får delta på heltid på grund av att en förälder är arbetslös eller vårdar ett mindre barn hemma?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Barn som varit på daghem har fått något bättre vitsord då de gått ut
■ grundskola­n.
FOTO: MOSTPHOTOS Barn som varit på daghem har fått något bättre vitsord då de gått ut ■ grundskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland