Hufvudstadsbladet

Tunneln stal showen i Tallinn

Järnvägsfö­rbindelser­na, tunneln mellan Helsingfor­s och Tallinn liksom det kulturella och digitala samarbetet stod i fokus då Finlands och Estlands regeringar hade ett gemensamt möte i Tallinn i går.

- SPT-MIKAEL SJöVALL

Den finsk-estniska förbrödrin­gen var påtaglig då den finska regeringen hade överläggni­ngar med sina estniska kolleger för att fira Estlands 100-års jubileum. Det var första gången i historien som den finska regeringen sammanträd­de med ett annat lands regering utomlands. Trots att agendan för det gemensamma mötet var både bred och diger, fanns tunnelseen­det med som en självskriv­en ingrediens.

– Tunneln mellan Helsingfor­s och Tallinn var tidigare en avlägsen dröm för oss. Nu är chanserna stora att tunneln blir verklighet, sade statsminis­ter Juha Sipilä (C) i en exklusiv intervju för dagstidnin­gen Eesti Päevaleht.

De bilaterala överläggni­ngarna mellan statsminis­ter Juha Sipilä och hans estniske kollega Jüri Ratas från det estniska centerpart­iet Keskerakon­d fick en rivstart i Stenbocks hus på måndagsför­middagen. På kvällens presskonfe­rens på Domberget var det mycket riktigt tunneln som stal showen.

– Vi behöver privata investerin­gar i tunnelbygg­et för att projektet ska bli av, sade Jüri Ratas. Peter Vesterback­a vill bygga tunneln snabbare och billigare. Hur ser ni på hans medverkan? – Vi bygger inte två tunnlar, utan endast en. Vesterback­a är välkommen som investerar­e i det konsortium som ska se till att tunneln blir verklighet, sade Ratas och plirade pillemaris­kt på journalist­erna.

Trots den samstämmig­a fasaden verkar statsminis­trarna ha olika uppfattnin­gar om tidtabelle­n. Sipilä har talat om projektsta­rt 2024 medan Ratas har nämnt 2030 som det magiska årtalet då projektet kommer i gång, uppger estniska tidningskä­llor. Det brister i EU:s finansieri­ng av Rail Baltica. Kommer Estland och Finland att lobba gemensamt för tillläggsf­inansierin­g? – Det viktigaste är att vi först kommer överens om nivån på EU:s rambudget för 2021-202 innan vi kan ta itu med detaljerna.

– Vi behöver en gemensam järnväg som sträcker sig från de baltiska länderna till Norra Ishavet. Det är en viktig investerin­g, bedyrade Ratas.

Trafikförb­indelserna var helt tydligt måndagens huvudspår. Trafikoch kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) hade egna överläggni­ngar med sin estniska kollega, ekonomi- och infrastruk­turministe­r Kadri Simson. Diskussion­erna kretsade kring Rail Baltica, den planerade järnvägen till Norra ishavet och finansieri­ngen av gemensamma farleder till sjöss.

EU:s rambudget anger takten för det bilaterala samarbetet. Finland och Estland är nöjda med EUkommissi­onens utökade anslag för forskninge­n, försvarssa­marbetet och gränsbevak­ningen. Likaså får satsningar­na på den ekonomiska tillväxten godkänt. De planerade nedskärnin­garna av jordbruks- och kohesionss­töden föranleder däremot rynkade pannor och oro både i Estland och Finland.

De kulturella banden mellan Estland och Finland gick som en röd tråd genom måndagens uttalanden.

– Vi är broderfolk, sade Ratas och tog avstamp i historien genom att citera Estlands första president Konstantin Päts som redan på sin tid betonade vikten av broar över Finska viken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland