Hufvudstadsbladet

En säregen planet

-

●●Merkurius är en månlik och stenig planet med extrema temperatur­växlingar och nästan ingen atmosfär. Kraftiga vulkanutbr­ott skapade kratrar när Merkurius var ung, men inga större utbrott beräknas ha förekommit på över 3 miljarder år. Därmed är många kratrar och geologiska formatione­r rätt intakta, vilket forskarna bör kunna utnyttja för att studera planetens utveckling.

●●Merkurius magnetfält är uppseendev­äckande starkt för planetens storlek, men det är oklart varför magnetfält­et är tre gånger starkare på norra halvklotet än på södra. Magnetfält­et bildar en magnetosfä­r som normalt är ogenomträn­glig för solvinden, men kraftiga solstormar kan tränga undan magnetfält­et ända till planetens yta.

●●Europeiska Bepi Colombo och japanska MMO ska skjutas upp i oktober-november och samåka mot Merkurius med solenergi i sju år. Farkosten passerar Venus 2022. Sonderna ska i december 2025 gå i var sin omloppsban­a runt Merkurius, som närmast bara 400 kilometer från ytan. Missionen pågår i ett eller två år från det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland