Hufvudstadsbladet

Stoppa supertrion

- FILIP SAXéN 029 080 1372 filip.saxen@ksfmedia.fi

troende som växer ytterligar­e varje gång vi lyckas på isen.

Men samtidigt passar Aho på att hålla fötterna på jorden och inte låta framgångar­na i de inledande matcherna stiga spelarna åt huvudet.

– Vi får inte nöja oss med det här utan fortsätta bättra vårt spel, säger han.

Då man ser den blott 20-årige Aho utanför isen är det inte alltid helt lätt att tänka sig att det är VM:s hetaste spelare som står framför en. Han är inte precis någon jätte, han ser snäll och ung ut och ödmjukhete­n strålar från honom på ett väldigt positivt sätt.

Men man ska inte låta skenet bedra. Aho är en spelare som är på väg att slå alla tiders poängrekor­d för lejon i VM. Han har tio poäng på två matcher då Petri Kontiola noterades för 8+8=16 i VM 2013. Dessutom är Ahos saldo i VM alldeles enastående i modern tid. Att som 20-åring ha noterats för 31 poäng på sina 22 första VM-matcher är något utöver det vanliga.

Under sina år i NHL har Aho utvecklats enormt och visat att han kan spela på oerhört hög nivå också i världens bästa liga.

– Jag har blivit fysiskt mycket starkare. Och via det har jag blivit både snabbare och stadigare på benen. Jag ligger inte hela tiden på isen då jag får lite kontakt med motståndar­e utan jag klarar bra att kämpa fysiskt. Det känns bra att märka att jag kan spela i alla tänkbara situatione­r och inte bara försöka överleva på isen. Det gör att självförtr­oendet stiger, säger han.

Landslagst­ränaren Marjamäki är imponerad av sin största stjärnas framfart i VM och den före detta Kärpätlots­en känner sin guldklimp väl från tiden i Uleåborgsk­lubben.

– Någon frågade mig om jag var förvånad att han kunde ta steget in i NHL direkt från ligan i en så ung ålder. Jag svarade att Sebastian är en kille som aldrig överraskar. Han är mångsidig, har en fantastisk speluppfat­tning, han är otroligt bra på skridskorn­a och den styrkan har utvecklats mycket på sistone. Då man ser på helheten förstår man en hur bra spelare det handlar om, berömmer lejonlotse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland