Hufvudstadsbladet

Saara Aalto: ”Nu är det bara att tuta och köra!”

I kväll gäller det för Saara Aalto. Från den första, tuffa semifinale­n av Eurovision Song Contest i Lissabon går tio bidrag vidare medan nio skall bort.

- SPT/DAVID LINDSTRöM

Fansen här i Lissabon börjar känna oro. Man märker tydligt hur de börjat gardera sig med bortförkla­ringar. I kväll är det upp till bevis för det finländska stjärnskot­tet att radera alla farhågor. Saara Aaltos popsnöre Monsters skall ta sig till final – det har hon jobbat med i ett halvt år. Saara har ändrat på numret och anlitat branschens bästa för att få till det perfekta Eurovision­sbidraget.

Också Yle har storsatsat. Det är många i den finska delegation­en som är extra spända i år.

Vi träffar Saara på ett kafé alldeles intill den stora Eurovision­sbyn. Saara är sprillans glad. Det märks att hon trivs i Eurovision­sbubblan.

– Jag får energi från att stå på scenen och möta publiken. Jag har den senaste tiden varit väldigt trött, fast jag fått sova gott. Men så fort jag kommer upp på scenen eller träffar alla fans så är tröttheten som bortblåst.

– Vårt team har jobbat färdigt, nu är det bara att tuta och köra.

Om Saara inte går vidare till lördagens final, får resan ett abrupt slut.

– Ibland har jag tänkt att det är galet att man satsar så här mycket för att få stå tre minuter på scenen, men det är klart att det är så mycket mer runt omkring än de här minuterna. Det är hela processen som är viktig, hur jag utvecklas som människa och artist.

– Det skulle vara oerhört tråkigt att inte nå en finalplats. Jag är grym Eurovision­sfantast, jag vill vara med och se poängräkni­ngen. Jag vill veta hur det känns att sitta där i greenroom och grillas, fundera att får jag de där poängen, kommer det en tolva eller inte? Det är ju nästan det roligaste av allt, ler hon klurigt.

Tuff semifinal

Saara Aalto räknar inte med att åka till final på en räkmacka. Många ser risker med hennes omarbetade nummer. Flera i pressrumme­t säger att alla ingrediens­er för att vinna finns där, men att tevetittar­na kanske tycker att numret är för ambitiöst och överarbeta­t. SVT:s expertkomm­entator Edvard af Sillén sade tidigare i veckan att Finland har otur som tävlar i den tuffaste semifinale­n sedan man införde systemet med deltävling­ar.

Saara själv känner av pressen men verkar ändå ta det hela med ro.

– Det är klart att jag kommer att falla i gråt om jag inte når finalen, kanske inte genast, men nog då chocken släpper. Det har ändå varit en så pass krävande resa ända sedan i höstas. Jag har satsat allt på det här. Jag rensar nog mina känslor, och det är bara bra om man kan göra det. Gråt hjälper en att bli hel igen.

Saara Aalto har haft en stressig vår med stenhårt arbete. Hon har spelat in ett album och gjort promotion i flera länder i Europa. Samtidigt förbereder hon sig för att turnera med det engelska tjejbandet Steps i sommar. Jag undrar hur hon reagerade på dödsbesked­et från Avicii. Var det en väckarkloc­ka? Saaras låt Monsters handlar nämligen om allt som spökar i huvudet då kraven blir för hårda och den elaka kritiken på sociala medier börjar tära på livsglädje­n.

– Aviciis död berörde mig djupt. Jag har inte följt hans karriär så mycket, men samma kväll som nyheten kom, ville jag se dokumentär­en med honom på Netflix. Jag tänkte att, stackars pojke, varför får han ingen hjälp. Jag kunde tydligt se hur dåligt han mådde.

– Själv var jag dödstrött just då, så det är klart jag kunde relatera och reflektera över hans situation. Jag minns att jag tänkte hur galen den här branschen är. Det var jobbigt att se. Jag grät rätt mycket, säger Saara.

– Som tur är har jag Meri (Aaltos flickvän och manager red.anm.) som en verklig stöttepela­re och ett härligt

team som säger att ”nu Saara måste du stanna upp ett tag. Det går faktiskt att inhibera om man inte pallar för allt”. Jag gör ändå det här för att jag njuter av det. För Avicii hade det gått så långt att han tappade lusten totalt och gjorde allt bara för pengar. Han klarade inte att säga ifrån, säger Saara.

Vem vet om vi gifter oss?

På sitt nya hyllade album sjunger Aalto låten Don’t Deny Your Love (förneka inte din kärlek). Det handlar om att våga gå in i ett kärleksför­hållande. Innan Meri Sopanen kom in i Saaras liv hade hon inte levt ihop med en kvinna. Nu visar de öppet sin kärlek för varandra. Det har resulterat i att sångerskan fått många erbjudande­n att delta i olika Pride-festivaler. Hon avslöjar något som kanske ännu är hemligt:

– Jag har fått inbjudan även till Europride i Stockholm, men nu minns jag inte om det kolliderad­e med något annat i min kalender, säger hon.

– Jag är glad att folk vill se mig som en slags ambassadör för alla hbtq-personer, men jag ser mig inte som en förebild. Jag försöker bara leva ett helt vanligt och naturligt förhålland­e med min Meri. Det är en fantastisk lycka att kunna leva och vara bara sig själv.

Efter att Krista Siegfrids gjorde sin resa med Marry Me i Eurovision­en var den vanligaste frågan om hon skulle gifta sig, Saara får samma fråga. Hon ler hemlighets­fullt och tittar på Meri som står och lyssnar på intervjun.

– Vem vet. Kanske om jag vinner på lördag att vi går och gifter oss? Lissabon skulle vara en fin stad att gifta sig i, men helt ärligt, vi får vänta och se. Läs mer om kvällens bidrag på tv-sidan.

 ?? FOTO: SPT/DAVID LINDSTRöM ?? I kväll gäller det för Saara Aalto att klara sig igenom den tuffa semifinale­n. – Jag får energi från att stå på scenen
■ och möta publiken. Jag har den senaste tiden varit väldigt trött, fast jag fått sova gott. Men så fort jag kommer upp på scenen...
FOTO: SPT/DAVID LINDSTRöM I kväll gäller det för Saara Aalto att klara sig igenom den tuffa semifinale­n. – Jag får energi från att stå på scenen ■ och möta publiken. Jag har den senaste tiden varit väldigt trött, fast jag fått sova gott. Men så fort jag kommer upp på scenen...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland