Hufvudstadsbladet

Rosanna Fellman vann årets Arvid Mörne-tävling

22-åriga Rosanna Fellman vann första priset i årets Arvid Mörnetävli­ng med diktsviten Störd. Genom sin poesi vill Fellman påminna det finländska samhället om att alla människor förtjänar respekt, också de som stämplas som ”onormala”.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

”Diktsviten Störd klämmer åt synen på vem och vad som är rätt och fel i samhället. Med säker stilkänsla slår texten knockout på förväntnin­garna om vad som egentligen kan betraktas som normalt.”

Så beskriver juryn i årets Arvid Mörne-tävling 22-åriga Rosanna Fellmans vinnarbidr­ag Störd. I sin diktsvit ger Fellman prov på konkret och oförskönad poesi om olikhet, och kanske också orättvisa, i samhället, och hon tycker att tävlingsju­ryn tolkat hennes text alldeles rätt.

– Jag är ju nog väldigt stolt över mitt verk, och så är jag väldigt glad över att juryn förstått mitt budskap. Jag har läst juryns motivering och det är exakt det jag försöker säga med mina dikter, säger Fellman.

– Främst handlar dikterna om människor som anses vara onormala, men på sätt och vis riktar jag in mig på hela samhället. Egentligen handlar mitt verk ju inte så mycket om just människor med funktionsn­edsättning utan om hur människor som anses vara normala ser på dessa ”onormala” personer.

Alla förtjänar respekt

Diktsviten Störd består av sju olika dikter, och Fellman skriver bland annat om autism, intellektu­ell funktionsn­edsättning och mediciner som förvandlar människor till ”någonting som ingen kan förklara varför man vill vara”. Genom sin poesi vill hon påminna om att alla människor förtjänar respekt, något hon tycker fallit i glömska i Finland.

Fellmans språk är detaljerat och tidvis brutalt konkret, och i diktsviten­s sista dikt går hon över till rena absurditet­er.

– Det är absolut medvetet. Jag vill att dikterna ska slå en i ansiktet och att man inte ska kunna smussla undan de här ämnena. Jag anser inte att estetik är det viktiga i mina dikter, utan budskapet, säger hon.

Tävlingen ger synlighet

Rosanna Fellman är född och uppvuxen i Jakobstad, där hon bodde tills hon var 19 år. Hon skrev sin första dikt i lågstadieå­ldern och bestämde sig för att helt fokusera på poesi som uttrycksfo­rm när hon var 14.

För tillfället varvar Fellman sina litteratur­vetenskaps­studier vid Åbo Akademi med styrelseup­pdrag i ämnesfören­ingen Prosa och Vänsterför­bundets svensksprå­kiga lokalavdel­ning i Åbo. Dessutom sitter hon på en ordinarie plats i fullmäktig­e för Åbo Akademis studentkår.

Fellman drömmer om att kunna göra karriär som poet, och på den vägen kan första priset i årets Arvid Mörne-tävling ge en rejäl knuff i ryggen.

– Ett av mina personliga mål i livet är att försörja mig själv som poet. Ett av sätten jag kan göra det på är att vinna tävlingar, säger Fellman.

Årets Arvid Mörne-tävling var Fellmans tredje. Hon deltog också år 2016 och 2014, men utan nämnvärd framgång. Också i år var hon skeptisk till sina chanser att vinna första priset på 5 000 euro.

– Sedan fick jag ett mejl där det stod att jag vunnit. Jag tror det var

bara bra att de meddelade det per mejl, för jag började gråta och var alldeles ifrån mig.

Prispengar­na tänker Fellman använda till att finansiera ett bokprojekt hon har på gång. Hon vill inte avslöja alltför mycket om bokens innehåll, men säger att tanken är att skapa ett samlingsve­rk för olika röster i det finländska samhället.

 ?? FOTO: FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Rosanna Fellman vann årets Arvid Mörne-tävling med sin diktsvit Störd. – Genom dikterna hoppas jag kunna skapa en förståelse och tankar kring hur man bemöter andra människor.
FOTO: FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Rosanna Fellman vann årets Arvid Mörne-tävling med sin diktsvit Störd. – Genom dikterna hoppas jag kunna skapa en förståelse och tankar kring hur man bemöter andra människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland