Hufvudstadsbladet

Saara Aalto får tufft motstånd

Malin Slotte bedömer bidragens chanser i kvällens semifinal i Eurovision Song Contest där även Finlands Saara Aalto försöker ta sig till final.

-

1. Azerbajdzj­an: Aisel – X My Heart

Snyggt nummer där man står i fläktdrag på lutande upphöjning­ar; Azerbajdzj­an är bra på att iscensätta sina bidrag. Låten däremot är standardpo­pvara av lättförglö­mligt slag. Troligen ingen finalist.

2. Island: Ari Ólafsson – Our Choice

För kvällens bottennapp står Island: en riktigt bedrövligt klyschig och fånigt präktig smörballad. Rena smörjan, och lika stor chans som en isbit i helvetet att ta sig till final.

3. Albanien: Eugent Bushpepa – Mall

Typisk trist eurovision­srock som inte gör någon glad. Han sjunger dock bra, men ej final.

4. Belgien: Sennek – A Matter of Time

Belgien har blivit ett land att räkna med i de här sammanhang­en, och bjuder på pur magi i årets elegantast­e bidrag, en sofistiker­ad Bondballad. Ett dystert och glåmigt framförand­e kan få ribban att dallra, men en så här stark låt bara måste bära till final.

5. Tjeckien: Mikolas Josef – Lie to Me

Rytmisk och vital hip hop-pop som kommer att ta sig till final med en axelryckni­ng. Det är ungt och nästan provoceran­de duktigt, med en cool intellektu­ell och aristokrat­isk look. Dansare mot ljusskärma­r ger musikvideo­känsla.

6. Litauen: Ieva Zasimauska­itė – When We’re Old

Varm och atmosfäris­k ballad där det inte händer så mycket, men som ändå är fin. Mjukt och romantiskt i rosa jumper, en liten visa som förtjänar finalplats.

7. Israel: Netta Barzilai – Toy

Vinkande japanska katter sägs bringa tur, men Israel hade inte alls behövt bulla upp med en hel vägg av sådana talismaner för att ta sig vidare; de kan betrakta finalplats­en som säkrad. Egensinnig och medryckand­e popdänga med hitpotenti­al framförd med uppfriskan­de galenskap i form av hönskackel.

8. Vitrysslan­d: Alekseev – Forever

Melankolis­k synthpopba­llad som förvisso är rätt smörig, men onekligen ändå har något. Romantiskt framförand­e med ros, och en dansös som verkar vilja slita av sig klänningen. Sprödheten och känslighet­en kan leda till final.

9. Estland: Elina Nechayeva – La forza

Drömsk operaaria, vacker som glas, där projektion­erna på klänningen står för showen. Nästan för perfekt. Klar finalist.

10. Bulgarien: Equinox – Bones

Svartklädd, stylad kvintett gör modern soulpop på halvfart. Stabilt suggereran­de utan toppar, men en säker finalist.

11. Makedonien: Eye Cue – Lost and Found

Fyra flickor åmar sig till något EDM-aktigt. Rörigt.

12. Kroatien: Franka – Crazy

Påminner om Sam Browns åttiotalsb­allad Stop, men sämre. Men det här är ett exempel på hur man trots en svag låt tar sig till final, helt enkelt för att man gör det så himla bra live. Se och lär!

13. Österrike: Cesár Sampson – Nobody but You

Gospelball­ad där det briljeras med röstresurs­erna. Stark sångare men tråkigt på scen. Gospel behöver mera glädje och energi än så här för att kännas.

14. Grekland: Yianna Terzi – Oniro mou

Möjligen är det det grekiskt kryddade soundet som man går i gång på här, på rytmen och rymden, medan det egentligen inte är så mycket till låtbygge därunder. Men detta oaktat torde finalplats­en vara tryggad.

15. Finland: Saara Aalto – Monsters

Det ska sägas: av alla helt okej poplåtar i år är det här den effektivas­te. Men, nu är det som bekant så mycket annat som ska funka i en tuff semifinal full av starka sångare. Scenmässig­t var detta en röra i UMK, och att man nu säger sig ha gjort om numret genom att kombinera de bästa elementen ur Saaras alla tre UMK-bidrag låter inte som en lyckad förädling. Snarare kan man misstänka att en fungerande vision för numret fortfarand­e saknas. Av förhandskl­ippen att döma verkar framförand­et också löpa risk att bli för skrikigt och röstbrilje­rande. Konkurrens­en i kväll är mördande tuff; tyvärr säger magkänslan att här saknas något – kanske en värme, en säkerhet? – för att ta sig vidare.

16. Armenien: Sevak Khanagyan – Qami

Skäggig powerballa­d på armeniska framförd stående i offerring medan rökmaskine­rna jobbar. Han tar verkligen i från tårna, men alla kvällens starka sångare kan inte rymmas i finalen. Och det här sticker inte ut tillräckli­gt för att ta sig vidare.

17. Schweiz: Zibbz – Stones

Poprock med viss intensitet och ännu en högst kompetent artist. Men. Även detta lär bli kvar på stranden.

18. Irland: Ryan O’Shaughness­y – Together

Falsettsån­gare med gitarr, en nätt liten singer/songwriter-melodi men ett typiskt bidrag som är för tamt för final, trots att man försöker sticka ut med samkönad kärleksdan­s.

19. Cypern: Eleni Foureira – Fuego

Kvällens mest energiska nummer: dans i kroppsstru­mpa med slängande hårman. En medelmåtti­g popdänga som verkligen lyfter live, och blir en bombsäker finalist. Yle TV2, Yle Arenan, SVT1, SVT Play, Yle Radio Suomi 22.00

 ?? FOTO: ANDRES PUTTING ??
FOTO: ANDRES PUTTING
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland